Как Apple ще променят телевизията

Един от последните проекти на Стив Джобс беше телевизионна услуга от ново поколение. Той така и не успя да ни каже повече за нея. Единственото, което разбрахме, е, че бившият шеф на Apple най-накрая е намерил решение за един от най-големите проблеми стоящи през тази услуга.

От думите му стана ясно, че проблемът е бил в прекалено сложния интерфейс на въпросната услуга. И, всъщност, това е единственото нещо, което знаем за този бъдещ продукт, който медиите вече нарекоха “iTV”. Какво друго, обаче, можем да очакваме от него? Guardian.co.uk се опитаха да дадат отговор на този въпрос.

1. Приложения вместо телевизионни програми

Според сайта, едно от нещата, които, нека да продължим да я наричаме за по-кратко iTV, ще промени е начинът, по който ще получаваме телевизионното съдържание. Вместо телевизионни програми ние ще „гледаме” приложения. Разбира се, едно приложение има много повече възможности, отколкото единствено да ни предостави визуално съдържание. Напротив, приложенията имат потенциала да бъдат интерактивни, да ни позволяват да „участваме” в това, което гледаме.

Разбира се, както е при вестниците и списанията, не всички телевизионни канали ще имат качествени приложения. Едни ще са по-добри, други ще са по-бедни откъм съдържание и възможности. Най-голямото преимущество на този тип услуга, обаче, ще е, че ние няма да имаме нужда от специален хардуер, като например сет-топ приемниците на Apple или тези с Google TV.

2. Предизвикателствата пред този тип телевизия

За да добие популярност подобна на тази на iPod, да речем, “iTV” трябва да направи излишни алтернативни продукти като сет-топ приемниците и DVR плейърите, точно така както iPod измести MP3 плейърите. Това, обаче, ще означава, че Apple трябва да си осигури тесни бизнес връзки с телевизионните доставчици – нещо, което няма да им е лесно. Както знаем, Apple имат много строги изисквания към всички фирми, с които работят, и не всички се съгласяват да правят компромис с тях.

Второто предизвикателство има чисто практично естество. Дори да предположим, че повечето потребители след няколко години ще разполагат с iPad. Каква ще е гаранцията, че те ще предпочетат да гледат любимите си телевизионни предавания на малкия му екран вместо да се отпуснат на дивана и да гледат същата програма на телевизора си?

3. Защо iTV няма да измести традиционните телевизионни услуги

Отговорът се крие именно във второто предизвикателство по-горе. iTV би била интересна само на две групи потребители – тези, които не държат на традицията цялото семейство да гледа телевизия заедно и вместо това се затварят в стаите си и гледат сами и, разбира се, на онези, които вечно са на път и предпочитат да гледат любимите си предавания в движение.

За вторите спор няма – те ще продължават да се увеличават. Проблемът е в първия тип потребители. Дали ще обърнем гръб на един навик, който вече десетилетия наред събира членовете на семейството заедно, за да го заменим с един много по-не социален начин за гледане на телевизия. И дали това би било добра идея като цяло?

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини