Депутати към земеделци от региона: Пререгистрацията не е задължителна

"Не трябва да изпитвате паника от Закона за стоковите борси и тържища – той отваря повече възможности пред вас, а не обратното". Това обясни в Раковски Едуард Стойчев, преседател на Комисията по стокови борси и тържища, пред повече от 100 производители на плодове, зеленчуци и животински продукти от Асеновград, Пъвомай, Садово, Раковски и други пловдивски общини, съобщи пресцентърът на ГЕРБ в града под тепетата.

Производителите научиха, че пререгистрацията им като едноличен търговец или юридическо лице не е задължителна – те може да я направят, ако искате да продавате лично своята продукция на стоковите борси и тържищата, а не само на общинските пазари. "В този случай вие сте абсолютно наравно с търговците и може да продавате не само собствена продукция", допълни Стойчев като подчерта, че регистрацията струва само 2 лв. и трае 1 седмица.
От въпросите на производителите стана ясно, че не всички от тях правят разлика между пазар, стокова борса и тържище и че мнозина не са разбрали, че пререгистрацията се изисква само ако земеделският производител има намерение да продава на едро на стоковите борси и тържища. В отговор на недоволство, свързано с плащането на по-високи осигуровки и данъци от страна на земеделските производители, ако се пререгистрират, участниците в срещата още веднъж подчертаха, че пререгистрацията не е задължение, а техен избор.

Депутатите Димитър Лазаров, Силвия Хубенова и Илия Пашев увериха земеделците, че срещите с тях ще продължат.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини