Повече пари за уличните песове догодина, общината ще следи работата на зооветеринарите

80% от средствата, предвидени в миналия бюджет за намаляване на популацията на бездомните кучета в Асеновград, вече са усвоени. Това стана ясно от думите на зам.-кмета Манол Генов, че от отделените за целта 8 000 лева, 6 500 са изразходвани т.е. платени на Зооветеринарния комплекс в Пловдив. Ако приемем, че залавянето и "обработката" на един уличен пес струва около 100 лева, както информира отново зам.-кметът, то излиза, че от началото на годината до момента от улиците на Асеновград са прибрани за обезпаразитяване, маркировка и т.н. процедури 65 кучета. Което разделено на 11-те месеца до ноември е средно по 6 животни на месец. В случая се оказва, че резултатите не са особено задоволителни, да не говорим пък, че няма точна информация колко кучета прибират зооветеринарите и дали не отчитат по няколко пъти едни и същи вече маркирани животни.

"Микробусът, който идва, не може да събере повече от 10 кучета. Само стреличката и медикаментът за упояване струват 32 лева, отделно се заплащат обезпаразитяването, кастрацията, маркирането", информира още Генов.
Предпоследното за годината посещение на зооветеринарите в Асеновград бе преди няколко дни. До края на 2011-та ще има още една акция по заляване на бездомни четериноги. Можем и сами да си сметнем, че при останали 1 500 лева предстои залавянето на още максимум 10 - 15 кучета. Което общо взето е бройката им само в един квартал.

Заради всичко това новото ръководство на общината има намерение да заложи за догодина повече средства за ограничаване популацията на шаровците. Екипът на д-р Емил Караиванов се готви и да завиши контрола по дейността на Зоокомплекса, за има яснота колко точно и какви кучета биват качват и отвеждани с микробуса в Пловдив. Следенето и контролът ще се възложат на определени за целта конкретни общински служители.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини