Световен ден за борба със СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба с "Чумата на 21 век" се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.
През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Как се е появил СПИН?

Първите случаи са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 - 1978 година. Първите публикации, свързани със СПИН, се появяват в началото на 80-те години в САЩ. За този нов вид заболяване е имало различни наименования, включително и „Гей синдром", защото се смятало, че се среща само при хомосексуалисти. През 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ официално въвеждат името СПИН. Въпреки че синдромът бил наименован, тогава все още никой не знаел какво точно го причинява. През 1983 година вирусът, който причинява СПИН е изолиран. Това става едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Франция от Люк Монтание, и от Робърт Гало в САЩ.  Професор Люк Монтание и екипът от Института Пастьор във Франция откриват вирус, който първоначално наричат LAV (Lymphadenopathy-Associated Virus) . По същото време  учени от Националния раков институт в САЩ откриват вируса HLTV - III. През 2008 г. Монтание и сънародничката му Франсоаз Баре-Синуси получават  Нобелова награда за медицина за откритието на ХИВ вируса. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса.

През 1985 г. лекарите вече използват тест за откриване както на заразени хора, така и на заразена с ХИВ вируса кръв. Учените вече знаят, че не само хомосексуалистите, а всеки в контакт със заразена кръв или телесни течности може да бъде инфектиран с ХИВ, в това число новородени и деца.

През 2000 г. в Дърбан, Южна Африка, учени и лекари приемат декларация, според която ХИВ е причинителят на СПИН.

Кой е Люк Монтание?

Люк Монтание е френски вирусолог. Роден е на 18 август 1932 година в Шабри, Франция. Той е единственото дете на Антоан Монтание и Мариан Русле. Още от ранно си детство Люк Монтание започва да се интересува от наука под влияние на баща си – счетоводител по професия, който го записва да учи в колежа в град Шателро. Люк Монтание следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 г. постъпва в парижкия Институт "Пастьор". От 1975 г. е професор по вирусология.
Люк Монтание е автор на книгата "Вирусът и Човекът" ("The Virus and The Man", 1994 г.) В нея професор Монтание обяснява как СПИН е променил не само неговия живот, но и сферата на научните му занимания.
През 2008 година Люк Монтание, директор на Световната фондация за изследване и превенция от СПИН, и сънародничката му Франсоаз Бар-Синуси, която работи в Института "Пастьор" в Париж, печелят Нобеловата награда за медицина. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса – французинът Монтание или доктор Роберт Гало от американския Национален институт по раковите заболявания.
Люк Монтание има три деца  - Жан-Люк, Ан-Мари и Франсин от брака си с Доротея Акерман. Ученият се определя като "агресивен изследовател", който прекарва голяма част от времето си в лабораторията или в научни конференции.
Монтание обича плуването и класическата музика и сам свири на пиано. Любимите му творби са сонатите на Моцарт.
Проф. Люк Монтание е носител на почетния знак на МВнР на България "Златна лаврова клонка" за особено големи заслуги за научното доказване на невинността на българските медици.

Какво символизира червената панделка?

Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.

Колко са засегнатите към днешна дата от СПИН?

По данни на ООН през 2010 г. 34 милиона души в света живеят със заболяването, предаде Франс прес.

Броят на заразените с вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и Централна Азия, съобщи ДПА, позовавайки се на годишен доклад на ООН. Миналата година той е бил 1,5 милиона души - увеличение с 250 процента от 2001 г. За разлика от тези райони през последните години в глобален мащаб се наблюдава тенденция към застой в новите случаи на зараза и смъртността от СПИН.
В началото на юни тази година се навършиха 30 години, откакто светът научи за синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Първите данни за СПИН бяха изнесени в доклад на Центъра за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания на САЩ. На 5 юни преди 30 години центърът със седалище в Атланта разкри, че петима хомосексуалисти имат пневмония, от която дотогава боледуват само пациенти с много понижен имунитет. Месец по-късно центърът съобщи за рядък вид рак на кожата при 26 хомосексуалисти.

ХИВ/ СПИН е разпространен в целия свят. У нас първият случай е открит през 1986 г. при студент от Танзания. В света заразените от СПИН бързо се увеличават. От 13 милиона през 1992 г., нарастват на 22 милиона през 1996 г., като 8 милиона от тях са починали. По настоящем в света над 33 милиона души живеят със вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини