Пак готвят пълна забрана на пушенето

Здравният министър Стефан Константинов съобщи, че утре ще внесе в Министерския съвет предложение за пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. Предишният опит да се наложи тази забрана бе направен през 2010 година, но след голямото недоволство от ресторантьорския бизнес се стигна до обособявание на зони за пушачи и непушачи в заведенията, а забраната се отложи за 2013-2014 година.

"Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване", заяви обаче днес Константинов пред БНТ.
Той добави, че не е срещал съпротива на идеята си в Министерския съвет, защото парите за болнични, лечение и намалена продължителност на живота многократно надвишават приходите от акцизи.

В началото на годината обаче премиерът Бойко Борисов се обяви за това пълната забрана да бъде наложена през 2013 г. Тогава той уточни, че 2015 г. е препоръчителен срок да бъде забранено пушенето в ЕС и вероятно той ще стане задължителен.
„Затова ние предлагаме - това ще бъде след дебати в парламента -  от 2013 г., дали средата, дали края, да отидем към тотална забрана, за да могат тогава всички тези, които са инвестирали, да не казват, че сме ги фалирали, а да си избият парите", мотивира се той.

Въпреки готовността за отлагане премиерът все пак беше категоричен, че принципно е "за" тази мярка.
"Да, от една страна има печалби за бизнеса, но от друга, ако направим тотална сметка колко след това се харчи за здравето на хората да бъдат лекувани, те са в пъти повече. Моята вътрешна убеденост дойде, когато миналата неделя бях на Витоша, минах по малки заведения, където хората с децата, шейните, спират да пият чай и да обядват - лисичарници вътре", даде пример Борисов.

Очаква се утре кабинетът да вземе решение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини