Питат Караиванов и Шуманов за gsm-те на съветниците

Илюстрация: Сети-ее

ОТВОРЕНО ПИСМО
До Д-р Караиванов, кмет на Асеновград
До Д-р Шуманов – Председател на ОбС Асеновград

Уважаеми г-н Кмет, уважаеми г-н Председател на ОбС
Пишем Ви граждани на Асеновград, по повод раздаването на телефони Самсунг Галакси на всички общински съветници и други служители към ОбС през декември месец.
По време на предизборната кампания Вие обещахте откритост в управлението и отношението към гражданите на Асеновград, но УВИ, вече поне 10 дни в социалната мрежа се задават въпроси, без някой да излезе с изчерпателна информация по тях.

ЗАТОВА ПИТАМЕ ОФИЦИАЛНО:

1)
Кои/кой са инициаторите на това предложение ?

2) Какви са конкретните параметри на сключеният с М-Тел договор и сравнени ли са те с аналогични оферти на останалите мобилни оператори в страната?
(брой/модел/цена на апаратите; включени минути в група; месечна такса - вид абонаметен план; срок на договора и т.н.)

3) С каква цел ще бъдат използвани тези служебни телефони и ще бъдат ли на разположение на гражданите техните номера?

4) Подписали ли са приемо-предавателни протоколи общинските съветници при взимането на тези телефони, с което да се гарантира, че те не се дават като личен подарък, а са длъжни да ги пазят и върнат в края на мандата, както и да не се предоставят за ползване на трети лица (децата им, примерно)?

Във връзка с многото неясноти и съмнения породени от това, смятаме за уместно въпросният договор да бъде качен в сайта на Община Асеновград, за да могат гражданите да се запознаят с него.

*Бел.ред.
Публикуваме отвореното писмо, така както е оповестено в асеновградските Фейсбук групи. До момента то не е внесено официално в Общината или Общинския съвет. Пред asenovgrad.net инициаторите му заявиха, че текстът е "пуснат в социалната мрежа, за да се проследи обществената реакция като хората, натиснали бутона "Харесва ми", ще се смятат за подписали се под него". Намеренията им са официалното внасяне на документа да стане в понеделник, 13 февруари.

А ето и единствените два отговора по темата, дадени до момента от общински съветници. Те са на Енко Найденов и Дамян Борисов от групата на БСП.

Енко Найденов: "Да, вярно е за телефоните! Подписахме декларации за лимит на разговорите по тези телефони до 30 лева! Нямам представа каква е общата сума за закупуването им. Доколкото знам те си остават служебни. Имат неограничен достъп до интернет и добра оферта за безплатни разговори към всички мобилни оператори. Действително малко е дразнещо, че тези телефони са едни от най-модерните към момента, но офертата на МТел е била добра и затова най-вероятно е бил избран именно този мобилен оператор. Мисля, че мотивите затова са, че във връзка с работата на общинския съветник е свързана в постоянни разговори с хората и институциите. Аз не мога да отговарям от името на всички колеги, но мога да кажа за мен, че по този начин ще ми бъдат спестени лични средства за общински разговори с различните институции и хора. Възможно е телефоните да бъдат използвани и за лични нужди, но всеки, който прекрачи лимита, ще си плаща от джоба. Позаинтересувах се в МТел и от там разбрах, че офертата за тези телефони при определени условия струват по 750 лева, но по-важното е, че ми беше обяснено, че това не е била най-добрата оферта. Възможно е да бъдат договорени и по-добри условия, но това става само в централните офиси в Пловдив и София. Естествено, договорът не ми беше предоставен да го видя, тъй като аз нямам това право. Обръщам се към всички, които се интересуват относно самия договор, с молбата да отидат до Общината и да направят официално запитване по актуалната тема. Преди малко доколкото разбрах, всъщност договорът не е бил сключен в Асеновград и явно условията са били още по-добри. И нещо много важно - тези телефони са СЛУЖЕБНИ и не са подаръци, а са за нуждите на Общината. Тези телефони ще останат и след нас да се ползват от общинските съветници както се ползват лаптопите! Това разбира се е мое мнение и не ангажирам никого другиго. Аз договора не съм го виждал, така че ако има нещо различно от изказването ми, значи не съм разбрал или съм бил подведен."

*Отговорът на Найденов е обобщен от няколко негови последователни поста в групата "За по-добър живот в Асеновград"

Дамян Борисов: "Уважаеми господа, да, през месец декември бяха раздадени служебни телефони на общинските съветници - тарифният план включва неограничен достъп до интернет, безплатни разговори в групата (общ. съветници и общ. администрация до ниво "началник отдел") и 30 лв. за разговори към всички мрежи. Разговорът за служебни телефони се води отдавна. Но още тук искам да отбележа 2 неща: ПЪРВО - да, покупката на такъв клас телефони беше възможно най-неудачното решение на проблема и ВТОРО (КОЕТО НИТО ОБЕЗСИЛВА, НИТО ОПРАВДАВА ПЪРВОТО) - телефоните, както и лаптопите, на които работим, са служебни, т.е. подлежат на връщане. Средствата за тези телефони (около 20 000 лв.) бяха разходени от бюджета на ОбС за 2011 г., но не съм сигурен от кое точно като остатъчни от предния мандат. Аз не знам кой е взел решението за покупката на точно такива телефони, но категорично заявявам, че разговори с общ. съветници не са водени; много от нас просто научиха, дори под сурдинка, че се купуват такива телефони; и то дни преди да бъдат раздадени. За този разход не се изисква решение на Общ. съвет, тъй като става въпрос за текущо харчене на средства от неговия бюджет, приет и утвърден в началото на годината като част от общинския бюджет. Дали има и други и, ако има, какви преференциални условия, предложени от моб. оператор, не знам. Общата сума за покупката не изисква провеждането на открита процедура по ЗОП.
ИЗВЪН ПРОТОКОЛА: ПОКУПКАТА НА ТЕЗИ ТЕЛЕФОНИ Е ФИН НАЧИН ЗА КОЛЕКТИВНА МАНИПУЛАЦИЯ НА ОБЩ. СЪВЕТНИЦИ ЧРЕЗ ВМЕНЯВАНЕ НА СОЛИДАРНА ОТГОВОРНОСТ, ПРОИЗТИЧАЩА ОТ ОБЩОТО ПОЛЗВАНЕ НА СКЪПИ ИГРАЧКИ - РЕШЕНИЕ, ВЗЕТО ОТ НЯКАКВО САМОПРОВЪЗГЛАСИЛО СЕ ЗА "ЕЛИТНО" (ПО СМИСЪЛА НА ФОРМАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО) МАЛЦИНСТВО, ИМАЩО ОТРАЖЕНИЕ ВЪРХУ ВСИЧКИ.
ОТНОВО ЗА ПРОТОКОЛА: Ако сметнете, че това е дебелашки недопустима постъпка от страна на овластените, разбира се, че сте в правото си да зададете питане до ОбС.

*Отговорът на Борисов е публикуван във Виртуална приемна на Дамян Борисов - общ. съветник в ОбС - Асеновград

Ще бъде ли внесено отвореното писмо в Общината и ОбС, ще има ли представител на питащите на сесията на 15 февруари, ще отговорят ли на въпросите, поставените им от техни избиратели, кметът Емил Караиванов и председателят на ОбС Светозар Шуманов тепърва ще разберем. Развързката по темата предстои...

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини