1 °C

100-те дни от мандата изтекоха, кметът Караиванов протяга ръка на младите

Да чуем проблемите на зрелостниците, да помогнем на младите без работа и на студентите. Това е призивът-обещание, с който кметът д-р Емил Караиванов се обръща към асеновградчани. След изтичането на 100-те дни от началото на управлението си, градоначалникът е на мнение, че точно това са хората, на които общината трябва спешно и активно да започне да съдейства и да подпомага тяхното бъдещо развитие. Ето и цялото обръщение на д-р Караиванов, което бе разпространено днес до медиите:

"Има практика да се отбелязват първите 100 дни от всяко управление. Очакванията за това често се  удовлетворяват с първи оценки и обещания за предстояща работа. За първите сто дни от работата ми на кметския пост  свършеното не е малко. За голяма част от него вие вече знаете, видели сте действията и решенията ми. Общината работи, успях да наложа разумен и диалогичен стил на работа по всички сфери, с които управлението контактува. Уверявам ви, че на границата на тези първи сто дни от мандата ми няма въпроси, на които да се въздържам от отговори, но и няма сектор, в който да нямам претенции за това как може да стане по-добър. И все пак реших, че е възможно да подходя по един различен начин, с който да отбележа изтичането на първите сто дни кметско управление.

Избрах да поставя акцент върху политики спрямо тази част от обществото на Асеновград и общината, на която всички възлагаме силни надежди, но и всички някак подценяваме. Това са младите хора и особено някои групи от тях.

Точно по повод стоте дни кметско управление искам да обявя старта на три  инициативи, насочени към младите на Асеновград. Те ще бъдат ясни и конкретни опити за решаване на проблеми, за подпомагане и насърчаване на активност. И поемам ангажимент да станат постоянна политика за мандата. 

Мисля, че отминаващите  сто дни  управление  са добър повод да се срещна с онези млади наши съграждани, които пък са само на сто дни отстояние от края на средното си образование. Това са зрелостниците на Асеновград, онези, които през месец май ще бъдат абитуриенти – пълнолетни, с начертани представи за своето развитие. Те също имат проблеми, предявяват претенции и имат мечти за бъдещето си. Затова първата ми инициатива сега е среща с група зрелостници, защото всички им дължим това внимание. И ако чуем техния глас, ще направим така, че Асеновград да ги мотивира повече да останат в родния си град, да работят или да се върнат тук след следването си.

Втората ми инициатива е насочена към групата на трайно безработните млади хора на Асеновград. Тези, които са на възраст до 30 години и дълго време не успяват да си намерят работа и така се обезсърчават. В страната има актуална статистика, според която една трета от младите до 30 години, са безработни. С какво може да им помогне общината като възможности за допълнителна квалификация или да провокира местният бизнес да откликне със заетост за тях? Отговори на тези въпроси ще търсим заедно на  работна среща с бизнеса и безработните млади асеновградчани. Длъжни сме навреме да обърнем лице към тази част от младите ни съграждани, преди да сме ги загубили безвъзвратно като гурбетчии зад граница или изселили се от родния си град.

Третата инициатива от този кръг е насочена също към една специфична част от младежите в града - студентите, които имат по-уязвимо социално положение и се затрудняват  в  издръжката на обучението си. Възнамерявам в най-близко време общината да инициира създаването на фонд, с който през летните месеци да успеем да предложим на тези млади хора временна заетост в дейности по благоустрояване, обслужване и туризъм в града, а срещу това те ще бъдат стимулирани  финансово. Амбицията ни е да успеем на най-тежките случаи да осигурим работа и заплащане по нея, с което да могат да си помогнат за есенните семестриални такси.

Убеден съм, че с подобни ясни инициативи общината и лично кметът могат да бъдат ангажирани и да станат част от решаване на проблемите на младите асеновградчани. Вярвам, че кметската власт е не само управление на бюджет и администрация, а ангажимент за непрекъснато внимание към хората. А към проблемите на младите в Асеновград отдавна сме длъжници. И е време да започнем да се издължаваме – с малки крачки и ясни решения."

*По повод изминалите 100 дни от поемането на общинското управление Asenovgrad.Net подготвя интервю с кмета Емил Караиванов, в което ще търсим отговори на конкретни въпроси по актуални и наболяли за Асеновград теми.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини