10 °C

17 г. зад решетките при първоначален строг режим за убиеца от Катуница

Пловдивският окръжен съд осъди Симеон Йосифов, който завлече и уби с кола в Катуница 19-годишният Ангел Петров, на 17 г. затвор при първоначален строг режим, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Освен това той беше лишен завинаги от право да управлява МПС. 55-годишният Йосифов беше признат за виновен в това, че на 23 септември 2011 г. в Катуница при управление Форд Транзит е нарушил правилата за движение, като умишлено е причинил смъртта на 19 – годишния Ангел Петров – престъпление по чл. 342, ал.3, НК.

Съдът отне в полза на държавата лекия автомобил, като вещ, послужила за извършване на умишлено престъпление.

На споменатата дата Веселин Христов посетил полицейския участък в Садово, тъй като бил свидетел на конфликтни отношения между свои познати и членове от фамилията Рашкови. По повод участието му в полицейската проверка, същият дено коло 12.30 ч. пред дома му в Катуница с джип Мерцедес спрял Кирил Георгиев Рашков. По това време Христов се намирал пред дома си със своята приятелка Иванка Петрова. Афектиран от полицейската проверка срещу фамилията му, Рашков се заканил на висок тон с убийство на двамата с думите: "Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите", след което продължил към Христов със заканите "Къде е майка ти ще убия и нея" и демонстративно заплюл него и приятелката му.

Иванка Петрова веднага позвънила на телефон 166, за да съобщи за случващото се. Рашков забелязал действията й и за това се оттеглил. Веселин Христов посетил полицейското управление в Асеновград, тъй като заплахите били отправени сериозно и той се страхувал за живота си. Там подал жалба.

След като се прибрал, Кирил Рашков известен в обществото като "Цар Киро", решил да демонстрира пред Веселин Христов, негови близки и съселяните му сила, влияние, финансов мощ и широка подкрепа от ромите в региона, се казва още в решението на съда. За целта изпратил в пловдивския кв. "Изгрев" дъщеря си Събка заедно с други свои близки да доведат още същия ден в дома му в Катуница колкото се може повече хора от малцинството /роми/ с обещанието, че ще им платят по 100 лв. за участие и че ще им осигурят безплатна храна и пиене. На част от хората посочвали, че повода за събирането е помен за починалия син на Рашков, а на други, че е във връзка с почерпка за избавяне на членове от семейството от претърпяно ПТП. Уговорено било колите да се съберат пред училище "Найден Геров" и така заедно да потеглят за Катуница.

Подсъдимият Симеон Йосифов притежавал микробус "Форд Транзит" и след като му съобщили за събирането отишъл с колата си пред школото. На мястото се събрали десетина автомобила с около 50 човека. Така организирани, всички потеглили за селото, включително и Йосифов, в чийто бус се качили и други. Всички пристигнали в Катуница около 18 ч. и спрели пред къщата на Рашков. Там имало паркирани и други автомобили, от които слизали роми и се запътвали към двора на Царкировата фамилия. Установили обаче, че липсват обещаните им храна и напитки. От проведените разговори разбрали, че целта на събирането е да се съберат максимален брой роми и така всички с автомобилите да обикалят в група Катуница, за да демонстрират засилено присъствие и подкрепа на Кирил Рашков.

Симеон Йосифов се убедил, че събирането не е за помен, разбрал за целта му. Част от присъстващите, след като разбрали истинската цел на събирането тръгнали на момента да се прибират към Пловдив. През това време Веселин Христов отишъл при Атанас Петров, за да коментират развилите се до момента конфликти.

Всички решили да подкрепят Рашков започнали да се качват по колите си. Симеон Йосифов се качил на шофьорското място в микробуса си, а заедно с него и свидетелите Али Мехмед, Симеон Томов, Нихат Ариф, Славчо Местов. Автогрупата потеглила предвождана от Мерцедес С 200 с водач Кирил Рашков - внук, следван от джип Мерцедес МГ, следвани от 8 коли. Форд Транзит-ът, управляван от подсъдимия, се движил последен в колоната и затова изостанал.

По това време около 19.30 ч. Атанас Петров се намирал пред дома си заедно със своя син - 19-годишният Ангел Петров, и коментирали поведението на ромите в селото, които зачeстили с демонстрациите си - форсирали автомобилите, карали бързо, опитвали се да покажат надмощие, пренебрежение пред останалото население. Към двамата се присъединил по покана на Атанас и Веселин Христов, който пристигнал с Мерцедеса си. Около 19.50 ч. Христов тръгнал с автомобила си към кафе"Рубин". По пътя бил засечен от ромската автоколона. Христов слязъл от колата си и отишъл при своя познат Стоил Илиев. От автомобил Мерцедес С 200 Рашков-внук заявил на Веселин, че вечерта ще си изпълнят заканите.

Атанас Петров и синът му Ангел видели създалата се ситуация и отишли при Илиев и Христов. Ромите слезли от колите. Част от тях държали колове и ножове, отправили множество закани за убийство към Христов, Илиев, Ангел и Атанас Петрови, докато същевременно ги псували. За да се защитят, Атанас Петров изпратил сина си до дома им да вземе летва. Ангел взел летва, повел и домашната немска овчарка, за да респектира нападателите, и се върнал при баща си. С летвата баща му успял да удари един от ромите, който държал нож, а след това и един от автомобилите от колоната. Внукът на Рашков държал двуостра сабя с дължина на острието около 60 см. Заканил се на Христов, че "ще го разпори и ще му отреже главата", докато заплашително размахвал сабята.

Баща и син Петрови, Христов и Илиев в един момент от така развилия се конфликт успели да респектират ромите и последните започнали да отстъпват. Част се качили в автомобилите и започнали да се оттеглят. Някои коли при напускането в бързината дори се удряли по между си. От другата страната на платното на улица "Стадиона" 19-годишният Ангел чул шум и заявил: "Някой бият от другия край на улицата" и с кучето, което държал на повод, пресякъл градината, разделяща улицата на две, и отишъл от другата страна. Там се намирал спрял изостаналия от групата Форд Транзит с работещ двигател с включени светлини, управляван от Симеон Йосифов. Ангел заобиколил микробуса, качил се на тротоара, минал отстрани, след това отново слязъл на платното за движение и застанал на около 1 метър пред буса. С едната си ръка държал кучето, което превъзбудено лаело, и подвикнал към намиращите се в буса: "Какви сте вие и какво търсите тук". Йосифов, съпричастен в демонстрираната сила и присъствие на групата роми, решил да прегази Ангел и така да го убие. За целта форсирал двигателя и потеглил към момчето. Първоначално движението на колата било умерено. Ангел успял да извика: "Къде тръгваш" и вдигнал инстинктивно ръката си, за да се предпази. Независимо от това Йосифов продължил напред и достигнал до него. Започнал да го тласка като същевременно продължавал да ускорява до 20 км/час, когато на 21-вия метър Ангел паднал на на асфалта пред микробуса.

По това време баща му се намирал в близост и виждайки критичната ситуация преди синът му да падне на платното се затичал и започнал да удря с летвата по микробуса, викайки: "Спри бе, мачкаш ги!". Йосифов обаче продължил да кара с нарастваща скорост докато Ангел паднал на земята.

Във всеки един момент до падането на пострадалия Ангел Петров, при задействане екстремно на спирачната система на автомобила, Йосифов не би го прегазил /убил/. Под микробуса по време на нападението от подсъдимия попаднало и кучето немска овчарка, но то оцеляло. След прегазването бащата Атанас веднага отишъл до сина си, легнал до него и започнал да вика: "Дишай, тате, дишай, ти си силно момче!" Пристигнал, и Стоил Илиев, с който Атанас качил пострадалия в автомобил и тръгнали за Пловдив, но Ангел починал.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини