17 °C

17 г. зад решетките при първоначален строг режим за убиеца от Катуница

Пловдивският окръжен съд осъди Симеон Йосифов, който завлече и уби с кола в Катуница 19-годишният Ангел Петров, на 17 г. затвор при първоначален строг режим, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Освен това той беше лишен завинаги от право да управлява МПС. 55-годишният Йосифов беше признат за виновен в това, че на 23 септември 2011 г. в Катуница при управление Форд Транзит е нарушил правилата за движение, като умишлено е причинил смъртта на 19 – годишния Ангел Петров – престъпление по чл. 342, ал.3, НК.

Съдът отне в полза на държавата лекия автомобил, като вещ, послужила за извършване на умишлено престъпление.

На споменатата дата Веселин Христов посетил полицейския участък в Садово, тъй като бил свидетел на конфликтни отношения между свои познати и членове от фамилията Рашкови. По повод участието му в полицейската проверка, същият дено коло 12.30 ч. пред дома му в Катуница с джип Мерцедес спрял Кирил Георгиев Рашков. По това време Христов се намирал пред дома си със своята приятелка Иванка Петрова. Афектиран от полицейската проверка срещу фамилията му, Рашков се заканил на висок тон с убийство на двамата с думите: "Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите", след което продължил към Христов със заканите "Къде е майка ти ще убия и нея" и демонстративно заплюл него и приятелката му.

Иванка Петрова веднага позвънила на телефон 166, за да съобщи за случващото се. Рашков забелязал действията й и за това се оттеглил. Веселин Христов посетил полицейското управление в Асеновград, тъй като заплахите били отправени сериозно и той се страхувал за живота си. Там подал жалба.

След като се прибрал, Кирил Рашков известен в обществото като "Цар Киро", решил да демонстрира пред Веселин Христов, негови близки и съселяните му сила, влияние, финансов мощ и широка подкрепа от ромите в региона, се казва още в решението на съда. За целта изпратил в пловдивския кв. "Изгрев" дъщеря си Събка заедно с други свои близки да доведат още същия ден в дома му в Катуница колкото се може повече хора от малцинството /роми/ с обещанието, че ще им платят по 100 лв. за участие и че ще им осигурят безплатна храна и пиене. На част от хората посочвали, че повода за събирането е помен за починалия син на Рашков, а на други, че е във връзка с почерпка за избавяне на членове от семейството от претърпяно ПТП. Уговорено било колите да се съберат пред училище "Найден Геров" и така заедно да потеглят за Катуница.

Подсъдимият Симеон Йосифов притежавал микробус "Форд Транзит" и след като му съобщили за събирането отишъл с колата си пред школото. На мястото се събрали десетина автомобила с около 50 човека. Така организирани, всички потеглили за селото, включително и Йосифов, в чийто бус се качили и други. Всички пристигнали в Катуница около 18 ч. и спрели пред къщата на Рашков. Там имало паркирани и други автомобили, от които слизали роми и се запътвали към двора на Царкировата фамилия. Установили обаче, че липсват обещаните им храна и напитки. От проведените разговори разбрали, че целта на събирането е да се съберат максимален брой роми и така всички с автомобилите да обикалят в група Катуница, за да демонстрират засилено присъствие и подкрепа на Кирил Рашков.

Симеон Йосифов се убедил, че събирането не е за помен, разбрал за целта му. Част от присъстващите, след като разбрали истинската цел на събирането тръгнали на момента да се прибират към Пловдив. През това време Веселин Христов отишъл при Атанас Петров, за да коментират развилите се до момента конфликти.

Всички решили да подкрепят Рашков започнали да се качват по колите си. Симеон Йосифов се качил на шофьорското място в микробуса си, а заедно с него и свидетелите Али Мехмед, Симеон Томов, Нихат Ариф, Славчо Местов. Автогрупата потеглила предвождана от Мерцедес С 200 с водач Кирил Рашков - внук, следван от джип Мерцедес МГ, следвани от 8 коли. Форд Транзит-ът, управляван от подсъдимия, се движил последен в колоната и затова изостанал.

По това време около 19.30 ч. Атанас Петров се намирал пред дома си заедно със своя син - 19-годишният Ангел Петров, и коментирали поведението на ромите в селото, които зачeстили с демонстрациите си - форсирали автомобилите, карали бързо, опитвали се да покажат надмощие, пренебрежение пред останалото население. Към двамата се присъединил по покана на Атанас и Веселин Христов, който пристигнал с Мерцедеса си. Около 19.50 ч. Христов тръгнал с автомобила си към кафе"Рубин". По пътя бил засечен от ромската автоколона. Христов слязъл от колата си и отишъл при своя познат Стоил Илиев. От автомобил Мерцедес С 200 Рашков-внук заявил на Веселин, че вечерта ще си изпълнят заканите.

Атанас Петров и синът му Ангел видели създалата се ситуация и отишли при Илиев и Христов. Ромите слезли от колите. Част от тях държали колове и ножове, отправили множество закани за убийство към Христов, Илиев, Ангел и Атанас Петрови, докато същевременно ги псували. За да се защитят, Атанас Петров изпратил сина си до дома им да вземе летва. Ангел взел летва, повел и домашната немска овчарка, за да респектира нападателите, и се върнал при баща си. С летвата баща му успял да удари един от ромите, който държал нож, а след това и един от автомобилите от колоната. Внукът на Рашков държал двуостра сабя с дължина на острието около 60 см. Заканил се на Христов, че "ще го разпори и ще му отреже главата", докато заплашително размахвал сабята.

Баща и син Петрови, Христов и Илиев в един момент от така развилия се конфликт успели да респектират ромите и последните започнали да отстъпват. Част се качили в автомобилите и започнали да се оттеглят. Някои коли при напускането в бързината дори се удряли по между си. От другата страната на платното на улица "Стадиона" 19-годишният Ангел чул шум и заявил: "Някой бият от другия край на улицата" и с кучето, което държал на повод, пресякъл градината, разделяща улицата на две, и отишъл от другата страна. Там се намирал спрял изостаналия от групата Форд Транзит с работещ двигател с включени светлини, управляван от Симеон Йосифов. Ангел заобиколил микробуса, качил се на тротоара, минал отстрани, след това отново слязъл на платното за движение и застанал на около 1 метър пред буса. С едната си ръка държал кучето, което превъзбудено лаело, и подвикнал към намиращите се в буса: "Какви сте вие и какво търсите тук". Йосифов, съпричастен в демонстрираната сила и присъствие на групата роми, решил да прегази Ангел и така да го убие. За целта форсирал двигателя и потеглил към момчето. Първоначално движението на колата било умерено. Ангел успял да извика: "Къде тръгваш" и вдигнал инстинктивно ръката си, за да се предпази. Независимо от това Йосифов продължил напред и достигнал до него. Започнал да го тласка като същевременно продължавал да ускорява до 20 км/час, когато на 21-вия метър Ангел паднал на на асфалта пред микробуса.

По това време баща му се намирал в близост и виждайки критичната ситуация преди синът му да падне на платното се затичал и започнал да удря с летвата по микробуса, викайки: "Спри бе, мачкаш ги!". Йосифов обаче продължил да кара с нарастваща скорост докато Ангел паднал на земята.

Във всеки един момент до падането на пострадалия Ангел Петров, при задействане екстремно на спирачната система на автомобила, Йосифов не би го прегазил /убил/. Под микробуса по време на нападението от подсъдимия попаднало и кучето немска овчарка, но то оцеляло. След прегазването бащата Атанас веднага отишъл до сина си, легнал до него и започнал да вика: "Дишай, тате, дишай, ти си силно момче!" Пристигнал, и Стоил Илиев, с който Атанас качил пострадалия в автомобил и тръгнали за Пловдив, но Ангел починал.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини