Община Асеновград е отворена за всеки, дори само, за да влезе и да каже "Добър ден"

- Г-н Караиванов, как бихте охарактеризирали първите 100 дни от управлението ви?  

- Първите 100 дни са време за преглед на наследеното и за първи бързи стъпки за разрешаване на конкретни проблеми, които възникват в дневния ред на общината и нейните жители. И в този смисъл бих ги характеризирал с няколко думи - интересни, напрегнати и удовлетворителни.

- 100 дни не са много, но се приемат като един вид срок, в който нововлезлият в управлението би трябвало да се ориентира за това, което е около него и с което ще се занимава. Какво ви учуди и изненада от това, което разбрахте през тези 100 дни?

- Мисля, че за първите сто дни от работата ми на кметския пост свършеното не е малко. Общината работи, успях да наложа разумен и диалогичен стил на работа по всички сфери, с които управлението контактува. Уверявам ви, че няма въпроси, за чиито отговори  да се въздържам, но и няма сектор, за  който да нямам претенции, а и виждане за това как може да стане по-добър. Що се отнася до изненадите, то те не бяха нито малко, нито много...Все пак аз съм асеновградчанин, общински съветник два мандата. Имам яснота относно това, което се случва в общината, зная какво искат нашите съграждани и въпреки това има няколко управленски решения, които ме притесниха, след като влязох в реалната общинска власт. Става въпрос за недовършени проекти, за стопирани процедури, за неразплатени средства...неща които старателно са замазвани с красиви приказки от предишните управници.

- След като вече 5-ти месец сте кмет на община Асеновград, кои са приоритетите, които си набелязахте? Кои са въпросите и проблемите, чието решение не търпят отлагане?

- Мандатът стартира с подновяване на работата по два наболели проблема в Асеновград – известната улица "Тракия" и Пешеходния мост. 100 дни по-късно работата по тях е приключила. Успяхме да пуснем в експлоатация и няколко замразени общински пътища. А относно приоритетите – образование, спорт, инфраструктура, разговори с бизнеса за откриване на нови работни места, развитие на туризма... Приоритетите ни са това, което търсят от управляващите, жителите на общината. Правим усилия да сме винаги в час с това, което се случва в общината и да търсим бързи решения, когато това е възможно. Нещата, които не търпяха отлагане, се вършат - проверяват се детски площадки, търсят се възможности за строеж на нови, входирахме Интегрирания воден проект, участваме в нов проект за развитие на туризма, съвместно с община Пловдив. Ще кандидатстваме по фонд "Козлодуй" за газификация на училища и детски градини в общината...Всъщност това са изключително важни неща, но като ги изброявам са просто част от рутинната работа.

- Има ли започнато от предишното общинско ръководство, което установявате сега, че е било нередно? Неизпълнени договори, необмислени действия, неспазени обещания и ангажименти?

- Да, има два стопирани проекта - единият е за санирането на училищата и детските градини, а другият е за ремонт на улици. И двата са спрени заради неправилно проведена процедура, заради лошо изготвена документация, а това води до забавяне, до загуба на евросредства, а от там и до загуби на нашата община. Общината бе осъдена да заплати малко повече  от милион отново поради бездействие на общинското ръководство, не са проведени процедури за междуградски линии, а договорите са изтекли преди доста време, ще стане скоро година, не се е инвестирало достатъчно в спорта, в културата...

- На сайта на Аsenovgrad.Net имахме анкета за това на кое кметът трябва да наблегне в работата си през следващите 4 години. Най-много хора бяха гласували за обновяването на централната градска част. Доколкото си спомням имаше някакъв идеен проект в това отношение, но май нещата останаха на ниво идея и добри намерения.

- Обновяването на централната градска част е наистина проблем, който интересува жителите на нашата община, защото това е лицето на града. Да, има направен идеен проект, който е одобрен от предишното ръководство, но за да се случи са необходими много средства. И въпреки, че не ми се иска да прехвърлям отново топката в тяхното поле трябва да кажа, че е имало възможност това да се направи по проект по Програмата за регионално развитие, но проектът на общината е отхвърлен. При подновяване на процедура за проектни предложения за развитие и облагородяване на градска среда ще се кандидатства, за да придобие центърът на Асеновград различен и по-приятен вид.

- Доволен ли сте от бюджетната рамка, по-малка е с около милион от миналата година? От какво се водехте, когато съставяхте Бюджет`2012? Кои са най-важните дейности, които сте заложили в него?

- Бюджетът е такъв, какъвто имахме възможност да направим. Да, по-малка е от миналата година с близо милион - с толкова държавата дава по-малко на общината. От друга страна се налага да покрием и този милион, за който стана дума по-горе. Но от друга страна, в този бюджет, са увеличени парите за детските градини, увеличен е храноденът на децата, посещаващи детски заведения със 7 лева, без това да се отрази на таксите, децата в яслите ги посещават безплатно, дадохме възможност да се пътува на преференциални цени на пенсионерите, отделихме повече средства и на селата. И ако трябва да отговоря от какво съм се водил при съставянето му, отговорът е много кратък - по-важност.

- Младите, няма да излъжем, ако кажем, че едва ли не живеят „разкрачени” между Асеновград и Пловдив. Чувала съм възрастни асеновградчани да казват, че Асеновград "изтича" и не е далеч времето, когато ще се "обезкърви". Няма работа, няма почти никакви развлечения за свободното време на младите. Няма кино, няма театър, известни певци и групи идват изключително рядко....Може би дискотеките и спортът са единственото, което все още е останало като избор. Имате ли вие идеи в тази насока? Идеи за младите, за задържането им в родния град?

- Затова и отбелязах първите си сто дни с предложение за реални политики за младите. Започваме с разговор със завършващите тази година. Трябва да чуем техния глас, да направим така, че да ги мотивираме да останат в родния си град, да работят или да се върнат тук след следването си. За втората група- тази на трайно безработните ще търсим решенията заедно, на работна среща с бизнеса. За студентите е третата ни инициатива. В най-близко време общината ще инициира създаването на фонд, с който през летните месеци да успеем да предложим на тези млади хора временна заетост в дейности по благоустрояване, обслужване и туризъм в града, а срещу това те ще бъдат стимулирани финансово. Освен това през мандата ще работим за трайно увеличаване на публичните инвестиции в инфраструктура, включително и социална, както и в обществени услуги. Ще работим за развитие на инициативи за осигуряване на първа работа, подкрепени със средства от национално и европейско финансиране, както и за подкрепа за фирмите, които осигуряват възможности за кариерно развитие за младежите.

- Знаем, че каквото и да иска да направи един кмет, ако не работи добре съвместно с ОбС, то намеренията му често остават само намерения. Намирате ли подкрепа и сътрудничество в лицето на съветниците, още повече, че мнозинството от тях са от ГЕРБ т.е. са в опозиция?

- В началото на януари бе представена "Харта за отговорно управление за достоен Асеновград", която бе подписана от общинските съветници от  БСП, СДС, ДПС и НДСВ и включва 8 основни политики за развитието на общината. Тези политики съответстват и на заявени приоритети при представянето на политическите програми на всяка една от тези партии. Все пак Общинският съвет е политически орган, а политическите сили в него са се обединили за общи действия. И надявам се да продължим активно своята работа за подобряване на живота в общината, за  развитие на града и населените места, за реално участие на гражданите в управлението, развитие на бизнеса и социалната политика.

- Сега нещо в съвсем друга посока - често говорим за проблема с уличните кучета. Как обаче стоят нещата с домашните? Регистрират ли ги собствениците им в общината, както се изисква? Следи ли изобщо някой за това, има ли наложени санкции на недобросъвестни собственици. Да речем определени породи трябва да са навън, сред хора, само с намордник. Нека ви припомня за случая от миналата година, когато дете беше нападнато в Асеновград, точно от домашно куче, а не от улично?

- Въпросът с кучетата изисква и допълнителни средства за извършване на контрола както върху бездомните, така и върху тези, които имат стопани. Търсят се  начини и програми за изграждане на център, в който кучета да се обезпаразитяват, кастрират, като и да се слагат марки и чипове, за да има адекватен контрол. В момента в община Асеновград действа  наредба, по която  са определени местата за разхождане на домашните кучета, както и глобите при неспазване на тези разпоредби, но за да има реално санкции за недобросъвестни собственици то трябва да може да се извършва и непрестанен контрол, а това в момента няма как да стане без помощта на гражданите.

- Сметосъбирането в града и селата? Регионалното депо "Капсида"?

- Договорът за сметосъбирането в рамките на града с фирма "Комунал" изтича през ноември, общината обмисля опция да възложи нова процедура, което трябва да стане през април-май, но за кратък срок от година-две. Толкова трябват, за да заработи в края на 2012 Регионалното депо за твърди битови отпадъци, което ще позволи на общината да получи средства през следващия програмен период след 2014-та за финансиране на собствена фирма за сметосъбиране. След като с промяна в закона се дава възможност комуналните дейности да се извършват от общински предприятия, които, ако са нови в бизнесплана си залагат 80% бъдещи приходи от такава дейност, то ние ще се възползваме. Проблемът пред една нова общинска фирма е началният капитал, с който да се закупят контейнери, сметоизвозващи и метачни машини, миялни и т.н. Всичко това е скъпа техника и ние ще можем да си я позволим през следващия Програмен период за България, когато ще можем да кандидатстваме за финасиране. А тогава ще разполагаме и със собствено депо. Тази година са отделени средства и за проектирането на сепарираща инсталация.

- Асеновградчани са невероятно активни и стават все по-активни като изисквания, въпроси и съвети към местната власт. Вие сам присъствате в няколкото различни групи във Фейсбук и виждате за какво става дума.

- Да, в социалната мрежа се споделят голяма част от проблемите, които са в дневния ред на нашите съграждани, но съм уверен, че голяма част от тях могат да се решават при непрестанен  диалог, при търсенето и постигането на консенсус по важните проекти за общината. Защото имаме обща цел и тя е община Асеновград да бъде привлекателно място за всички нас.

- Нека сега да ви задам именно от въпросите и идеите, обсъждани там:

- Възможно ли е в Асеновград да има закрит басейн? Родителите се оплакват, че децата им ходят за тренировки чак до Пазарджик, където басейнът отговаря на съответните изисквания.

- Спортът и неговото развитие са един от акцентите в Програмата за управление на общината. Стартираме с обсъждането на наредба за спорта и спортните дружества, защото до този момент такава е нямало и разпределянето на средствата е ставало по някакъв неясен принцип. Надявам се, с помощта на спортната общественост, да решим този проблем. След това ще работим за превръщането на пространството около спортна зала "Асеновец" в модерен открит мултифункционален спортен комплекс с подходяща достъпност. А що се отнася до покрития басейн, то това може да стане с помощта на бизнеса, с концесионирането на общински терени за изграждане на спортни площадки и съоръжения. Така могат да се изградят нови спортни игрища и по селата.

- Градският транспорт? Оплакванията са страшно много и от всякакво естество - неспазване на графика, лоши условия в автобусите и т.н.?

- Необходимо е въвеждането на строг контрол  за спазване на разписанията чрез използване на GPS-система,  по утвърдените транспортни цени. Винаги съм заявявал, че при неспазване на договора превозвачът трябва да понесе своите отговорности. При неспазване на задълженията ще търпи и санкции. На последната сесия приехме и ново разписание на някой линии, сега отново ще има конкурс за някой градски и извънградски линии. Надявам се превозвачът, който и да е той, да бъде изряден. Необходима е нова организация за поддържане на улиците и тротоарите. Затова  ежегодно ще предвиждаме средства в местния бюджет за подобряване състоянието на улиците и тротоарите в глада и селата от общината.

 - Ще има ли някога автобусни спирки в Асеновград?

- Да, ще има ремонт на спирките и те ще трябва да са с по-добра функционалност. Заложени са средства за това в бюджета, ще се търсят и други варианти. 

- Недостатъчното места в детските градини, продължаващите спорове между родители и "лелки" за допълнителното даване на пари и различни „дарения” на санитарни материали от страна на родителите. Вярно е, че издадохте нареждане, с което това да прекрати, но прекрати ли се наистина?

- Въпросът с местата в детските градини е много наболял. След актуализацията на миналогодишния бюджет, в който отпуснахме средства за филиала на детска градина "Зорница", и в бюджета си за тази година отпуснахме средства за окончателното й довършване. Детското заведение ще бъде с капацитет за 140 деца в яслена и предучилищна възраст, като 10% от местата ще са за деца от уязвими групи. Така ще се опитаме да решим част от проблема. След направена среща с родители, на която обсъдихме редица поставени от тях проблеми, вече предприехме конкретни мерки – проведени са разговори с директорите на детските заведения и сме се ангажирали да не се събират допълнително пари от родителите за пособия, каквато практика съществува, а общината да изпълнява този свой социален ангажимент. Това залегна в Бюджет`2012 - отпуснаха се допълнително средства за поддръжка на детските градини. От тази година се преустановява практиката те да се спират принудително.

- Смятате ли, че са достатъчно детски площадки в общината?

- Завърши пълна проверка за съответствие с всички норми на безопасност на площадки и зали, както  и на тези в учебните и детски заведения, така и на  външните съществуващи съоръжения. Постепенно, с помощта на различни програми, ще се работи за изграждането на нови съоръжения. Те ще бъдат по индивидуални проекти, съобразени с изискванията  и предварително обсъдени с родителите. За тази година в инвестиционната програма на общината това е заложено.  

- Знаете ли вече всеки служител в общината с какво точно се занимава и за какво точно отговаря?

С приемането на новата общинска структура мисля, че и на админстрацията, а и на жителите на общината ще им е по-лесно да знаят с какво се занимава всеки служител. А относно дали аз зная, все пак не забравяйте, че съм се сблъсквал с тази администрация и като жител на тази община, и като общински съветник /усмихва се/.

- Искате ли да кажете нещо на асеновградчани?

- Да обсъждаме въпросите заедно! Община Асеновград е отворена и всеки може да постави проблеми, виждания и дори само да влезе и да пожелае "Добър ден". Това, което аз желая на всички свои съграждани, е денят ни да е по-добър!

 Въпросите зададе К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини