Кредиторите на Гърция изкупиха 83,5% от дълга й

Частните кредитори на Гърция - банки, застрахователи и инвестиционни фондове, изкупиха до снощи 83,5% от старите държавни облигации на страната срещу нови в рамките на преструктурирането на огромния гръцки дълг, съобщи днес правителството в Атина, предаде БГНЕС.

Гърция препоръчва активирането на т.нар. клауза за колективни действия, която позволява при съгласие на квалифицирано мнозинство то да принуди малцинството да участва в операцията и така да се постигне изкупуване на 95,7% от дълга, се казва в комюникето на финансовото министерство.

Министерството добави, че при потвърждение от Централната банка на Гърция, държавата „възнамерява да приеме получените съгласия и да се измени условията на всички уредени от гръцкото законодателство облигации, включително тези, които не са обявени за обмен”.

Притежателите на гръцки облигации за около 172 милиарда евро са приели предложението на Атина от 24 февруари да обменят своите дългови облигации срещу нови, чийто номинал е съкратен с 50%.

"Искам да изразя своята благодарност на всички наши кредитори, които подкрепиха амбициозната ни програма за реформа и които споделиха жертвите на народа в неговото историческо усилие", подчертава финансовият министър Евангелос Венизелос в комюникето.

Окончателното решение за това дали малцинството инвеститори да бъдат принудени да вземат участие в обмена на облигации ще бъде прието в петък по време на телефонен конферентен разговор с министрите на финансите в еврозоната.

По данни на гръцкото финансово министерство, доброволното участие на инвеститорите в програмата за съкращаване на дълга е 85,8% от облигациите, подлежащи на реконструкция, или 152 млрд. евро от 177 млрд. подлежащи на съкращение с 53.5% на първия етап на обмен на дълга. С приемането на т. нар. клаузи за колективно действие, участието ще нарасне до 95.7%. Това ще позволи малцинстовото инвеститори да бъде принудено да вземе участие в обмена при съгласието на квалифицирано мнозинство. Въпреки това, въвеждането на подобни правила със задна дата почти със сигурност означава, че регулаторите смятат, че Гърция се намира в състояние на ограничен дефолт. В същото време "ще сработят" суапове за кредитно неизпълнение - финансови инструменти, които са посочени като гаранции срещу загуби от облигации.

Гръцките власти изразиха удовлетворение от неочаквано високото ниво на участие на инвеститорите в най-голямото в историята реструктуриране на държавен дълг.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини