Козунак по селски

Козунак по селски

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Всички продукти, с които ще правите козунака по селски трябва да са много пресни, за да се получи наистина добър козунак. Освен това трябва да са на стайна до топла температура.

Разтворете маята с малко от топлото прясно мляко, малко захар и брашно, като трябва да се получи гъста каша. Маята трябва почти веднага да започне да става на мехурчета, което значи, че е добра и прясна.

Разбийте яйцата (без 2 жълтъка) със захарта и останалото затоплено мляко. Добавете всички останали продукти и ароматите без маслото и започнете да замесвате.

Първо премесвате, захващате тестото, удряте в плота, добавяте мазнина и брашно, месите, удряте и така, докато направите поне 100 удара в плота. Готовото тесто покрийте с кърпа в съд и оставете да втаса за 1 нощ.

Мармаладът трябва да е много гъст. По желание може да добавите и парченца локум. От тази доза може да приготвите 2 големи козунака или повече по-малки. Направете ги под формата на плитка, като сплетете 3 продълговати парчета, между които слагат сладко, локум, натрошени орехи.

Може да оформите и кръгли козунаци по същата схема. Готовите козунаци отново се оставят да втасат. Най-накрая ги намажете с четка с разбитите жълтъци с малко прясно мляко, олио или сметана. По желание поръсете с кристална или кафява захар отгоре.

Сложете да се пече на 190 градуса до готовност. Във фурната може да сложите чаша с вода, за да овлажнява въздуха. Ако козунакът започне да прегаря отгоре, покрийте го с алуминиево фолио и доизпечете.

Източник: gotvach.bg

Последни новини