Солени глоби за имитация на кисело мляко

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Герма 95" ЕООД, София, с по 3 санкции по 166 880 лв. за имитация на млечни продукти "Боженци". Търновската фирмата "ЧЕХ-99" пък отнесе глоба от 96 780 лв. за нелоялна конкуренция. Решението е по сигнал на "Елви" ООД, която произвежда кисело мляко "Боженци" от 2005 г. "Герма 95" е дистрибутор на продуктите на "Елви" от 2008 г. до юни 2011 г.

От септември 2011 г. "Герма 95" обаче започва да продава кисело мляко и други млечни продукти "Боженци". Цялостният дизайн на опаковките на двете фирми е идентичен и създава реална заблуда у потребителите, смятат от КЗК. Оттам обясняват, че от "Герма 95" не само, че не са положили усилия да отличат продуктите си, но са търсили сходство с тези на "Елви", за да се вълзоплзва от разпознаемостта им на пазара.

След като от "Герма" получили отказ от Патентно ведомство за регистрация на марка "Боженци", те изпратил писма до различни търговци - клиенти на "Елви" или негови съконтрагенти, с които ги подтикнали да спрат да продават продукцията "Боженци". В резултат са прекъснати част от търговските отношения на "Елви".

"Чех-99" ООД пък е нарушило разпоредбата за лоялна конкуренция, като се е съгласило да произвежда за "Герма 95" кисело мляко с наложения на пазара цялостен дизайн, въпреки че е знаело за спора между "Елви" и "Герма 95" за марката.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини