Впечатляващият "Подслон" мина и през Асеновград

"Подслон" на младия режисьор  Драгомир Шолев първо попътува по света, предизвиквайки навсякъде положителни отзиви, после спечели доста българск и чуждестранни награди, след това излезе на екран пред българска публика, след което тръгна и онлайн. Най-накрая филмът стигна и до Асеновград, където му, бе отредена роля на централно събитие в отбелязването на 100-годишнината от първото кино в града. 

Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с "първите срещнати на улицата наркомани". Това е официалният синопсис на филма т.е. възможно най-накратко разказано за какво става дума в него.

"Подслон" е изпълнената с мрачен хумор драма с четири действащи лица, която се развива предимно в сив апартамент в предградията, но ще заживее богат фестивален живот благодарение на факта, че представлява свежа трактовка на привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията. Песимистичен, но не и депресиращ, филмът интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене", не пестят добри думи критиците. Фестивалният колекционер Матьо Дарас определя творбата като "Свирепа черна комедия за български пънкари и за невъзможното общуване между родители и деца."

Нийл Янг от "Холивуд рипортър" го описва така: "Интелигентно изследвайки старите и вечно актуални общочовешки теми, този мрачно-духовит многогласен филм е един впечатляващо уверен и зрял дебют на автора-режисьор Драгомир Шолев".

Жалко, че на прожекцията в асеновградското читалище филмът не получи очакваният и напълно заслужен интерес от публиката. При салон от около 600 места, в залата имаше не повече от 200 - 300 души. Средствата събрани от продажбата на билети /1 лв./ ще отидат за лечението на 5-годишния Михаил Кашидов, страдащ от церебрална парализа.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини