Китайци "заразиха" Пловдив с "вируса" на дарителството

Снимки: Областна управа
 
 

"Много е хубаво тук, искам пак да дойда". Искрените думички отрони 8-годишният Вальо, едно от 70-те деца, които днес получиха много подаръци и се забавляваха до насита в търговски център "Форум Тракия" в Пловдив. Възпитаниците на домовете за деца, лишени от родителски грижи "Роза" - с. Зелениково, "Гергана" – с. Нареченски бани, "Таню Войвода" - Асеновград и Центъра за настаняване от семеен тип "Дом за нашите деца" - Брезово пристигнаха в града на тепетата за специално парти. Поводът не е свързан с дата от календара, когато обикновено обществото се сеща за сираците, а дарителска кампания, подета от китайски бизнесмени и реализирана под патронажа на областния управител Здравко Димитров.

За първи път предприемчивите представители на една от най-мощните и бързоразвиващи се икономики в света вложиха средства в България не само в бизнес начинания, а и да доставят радост на децата, лишени от майчина ласка.

Собствениците на китайската верига магазини "Дензел" дариха днес на хлапетата от  4-те Дома от Пловдивска област комплекти летни дрехи, сандали, шапки, чорапки, чантички. Вместо да занесат подаръците в съответните домове, както обикновено се прави, те решиха да създадат разнообразие и забавление за малчуганите като ги докарат в Пловдив. Явно добрата инициатива е заразна, защото благотворителната кампания подкрепиха и български и гръцки фирми.

Дано създадем малко радост на децата. Нека по-често да се случват такива инициативи, пожела Здравко Димитров. Областният управител държеше още днес да се определи дата за следваща подобна акция.

Винаги сме готови да съдействаме на благородни кампании, обяви първият секретар на посолството на Китай в България. Г-жа Ли Хонг специално дойде от София, за да подкрепи дарителската акция на сънародниците си и да каже, че България и Китай заедно ще градят по-добро бъдеще за поколенията.   

Мариана Пеева, директор на "Гергана" в Нареченски бани и Бойка Бакалска, директор на "Таню войвода" в Асеновград, единодушно подчертаха, че извеждането на децата извън обичайното им местоживеене е много полезно. Така те се разнообразяват, а и имат контакти с други деца, както и с официални лица. 

Катя Стайкова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини