Разширението на пътя Пловдив - Асеновград - най-рано през пролетта на 2013-та

Стенограма от парламентарен контрол. Въпрос от депутата Джевдет Чакъров към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова относно изграждане на отклонения към квартал на Асеновград от пътя Пловдив - Асеновград при предстоящото му разширение.

Публикуваме с незначителни съкращения:

Джевдет Чакъров: Уважаема госпожо Павлова, обръщам се към вас във връзка с предстоящата реализация на проект за разширение на пътя Пловдив – Асеновград. От ваше писмо до община Асеновград става ясно, че вече има проект за разширението с планирано финансиране и се предвижда изпълнение на първия етап от строителството дори да започне през настоящата година. В тази връзка моите въпроси към вас са: първо, къде точно се предвижда да бъдат изградени отклонения или така наречените вливания или отливания от посочения път към асеновградските квартали Долни Воден и Горни Воден, какви са аргументите тези отклонения да бъдат точно на тези места? Както знаем всички, и вие най-добре, г-жо министър, пътят Пловдив – Асеновград е много натоварен и ако трябва да се базираме на данни от статистиката, той е най-натовареният път след автомагистрала Тракия. И за съжаление, в тази отсечка има много пътно-транспортни произшествия и за най-голямо съжаление с много лош изход и с летални, със смъртни случаи. Така че наистина ние подкрепяме разширението на пътя и населението, което живее в Асеновград и в околността, и в другите квартали в региона изцяло подкрепят реализацията на удвояването на пътя, тоест да има и високоскоростен път в тази отсечка. Проектът обаче предвижда от бъдещия разширен път, изходът да бъде от посока Пловдив към Асеновград в кв. Долни Воден 23-ия километър и втори изход за квартал Долни Воден и Горни Воден на км 24 – 180 м. За съжаление, това не удовлетворява очакванията и исканията на хората с оглед това, че всяко едно ново строителство и всяка една нова реализация да води до облекчаване, до улесняване на комуникацията и в случая това няма да се постигне по този начин.

Лиляна Павлова: Безспорно пътят Пловдив – Асеновград, като пътен участък е много важен. За финансирането на този път са осигурени средства от държавния бюджет и заем от Европейска инвестиционна банка. Целият пътен участък, който предстои да бъде рехабилитиран, е 31 км, на стойност 35 млн. лв. Една много сериозна инвестиция от държавния бюджет, именно защото оценяваме необходимостта в този регион да имаме една добра бих казал проводимост и едно безопасно движение. Отклоненията, така наречените вливания и отливания за село Долни Воден и Горни Воден са предвидени на 1.23 км дясно и 1.24 км дясно в съответната посока. Те в момента се намират там, точно там се намират и в момента съществуващите отклонения за населените места. Техническият проект за изпълнението и реализацията на този проект, включително вливанията и отливанията при село Долни и Горни Лозен са вече готови. Разработена е изцяло документацията. Започва тръжната процедура предстои да бъде обявена съгласно правилата на банката. Надявам се, че до края на годината ще бъде успешно проведена процедурата, избран изпълнител, за да може в рамките на следващия строителен сезон – пролетта на 2013-та да започнат реално всички дейности. Тук искам да ви уверя, че за да улесним хората, живеещи в тези две населени места, ние ще направим необходимите отклонения, проектът е разширен в такава степен, че да позволи да не се ползват заобиколни маршрути, а по най-лесния и директен начин те да се включват по това трасе.

Джевдет Чакъров: Благодаря на министър Павлова за готовността наистина да се подходи адекватно, така че да има наистина добра комуникация и гражданите, които живеят там, да бъдат улеснени в комуникацията си най-вече за включване. Защото на този етап има изход от пътя Пловдив към Асеновград. За съжаление, на първия изход при включването, посока към Пловдив, стават много, много пътни произшествия с много сериозни последици, както и преди малко посочих. Но на този етап на проекта, уважаема госпожо министър, с включването към Пловдив е предвидено да става на проекта на 25-ти км, това означава това да става на територията на кв. Запад в Асеновград. Това е вътре в града. Това, според мен, е абсолютно неприемливо. Защото по-голямата част от движението на цялото население за включване за движение към Пловдив би следвало да преминава през кв. Запад. Това означава да се натовари изключително много този квартал с хората, с населението, което живее в кв. Горни Воден и Долни Воден. И освен това, според мен, в никакъв случай не е желателно селскостопанска техника, каруци да минават през кв. Запад и цели два километра да се движат по високоскоростен път. Това създава както рискове, изключително високи за пътнотранспортни произшествия, също така и за компрометиране на пътя, тоест до въвеждането на пътната настилка в този участък, с оглед на това, че под землището на квартал Долни Воден и Горни Воден се обработват над 3 000 дка земеделска земя, като по-голямата част от тази земя е с поливно земеделие. И ние трябва да създаваме дори и облекчения. И аз се радвам, че от ваша страна има готовност, аз и колегите, които сме от региона, ще следим реализацията на този проект и се надяваме на адекватно решение. А то, според мен, е най-добре да се използват настоящите изходи, които да бъдат и с опция възможности за включване в посока към Пловдив и по този начин да се минимизират всякакви рискове от пътно-транспортни произшествия и по най-бързия възможен начин хората да може да се придвижат в едната и другата посока.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини