13 °C

Разширението на пътя Пловдив - Асеновград - най-рано през пролетта на 2013-та

Стенограма от парламентарен контрол. Въпрос от депутата Джевдет Чакъров към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова относно изграждане на отклонения към квартал на Асеновград от пътя Пловдив - Асеновград при предстоящото му разширение.

Публикуваме с незначителни съкращения:

Джевдет Чакъров: Уважаема госпожо Павлова, обръщам се към вас във връзка с предстоящата реализация на проект за разширение на пътя Пловдив – Асеновград. От ваше писмо до община Асеновград става ясно, че вече има проект за разширението с планирано финансиране и се предвижда изпълнение на първия етап от строителството дори да започне през настоящата година. В тази връзка моите въпроси към вас са: първо, къде точно се предвижда да бъдат изградени отклонения или така наречените вливания или отливания от посочения път към асеновградските квартали Долни Воден и Горни Воден, какви са аргументите тези отклонения да бъдат точно на тези места? Както знаем всички, и вие най-добре, г-жо министър, пътят Пловдив – Асеновград е много натоварен и ако трябва да се базираме на данни от статистиката, той е най-натовареният път след автомагистрала Тракия. И за съжаление, в тази отсечка има много пътно-транспортни произшествия и за най-голямо съжаление с много лош изход и с летални, със смъртни случаи. Така че наистина ние подкрепяме разширението на пътя и населението, което живее в Асеновград и в околността, и в другите квартали в региона изцяло подкрепят реализацията на удвояването на пътя, тоест да има и високоскоростен път в тази отсечка. Проектът обаче предвижда от бъдещия разширен път, изходът да бъде от посока Пловдив към Асеновград в кв. Долни Воден 23-ия километър и втори изход за квартал Долни Воден и Горни Воден на км 24 – 180 м. За съжаление, това не удовлетворява очакванията и исканията на хората с оглед това, че всяко едно ново строителство и всяка една нова реализация да води до облекчаване, до улесняване на комуникацията и в случая това няма да се постигне по този начин.

Лиляна Павлова: Безспорно пътят Пловдив – Асеновград, като пътен участък е много важен. За финансирането на този път са осигурени средства от държавния бюджет и заем от Европейска инвестиционна банка. Целият пътен участък, който предстои да бъде рехабилитиран, е 31 км, на стойност 35 млн. лв. Една много сериозна инвестиция от държавния бюджет, именно защото оценяваме необходимостта в този регион да имаме една добра бих казал проводимост и едно безопасно движение. Отклоненията, така наречените вливания и отливания за село Долни Воден и Горни Воден са предвидени на 1.23 км дясно и 1.24 км дясно в съответната посока. Те в момента се намират там, точно там се намират и в момента съществуващите отклонения за населените места. Техническият проект за изпълнението и реализацията на този проект, включително вливанията и отливанията при село Долни и Горни Лозен са вече готови. Разработена е изцяло документацията. Започва тръжната процедура предстои да бъде обявена съгласно правилата на банката. Надявам се, че до края на годината ще бъде успешно проведена процедурата, избран изпълнител, за да може в рамките на следващия строителен сезон – пролетта на 2013-та да започнат реално всички дейности. Тук искам да ви уверя, че за да улесним хората, живеещи в тези две населени места, ние ще направим необходимите отклонения, проектът е разширен в такава степен, че да позволи да не се ползват заобиколни маршрути, а по най-лесния и директен начин те да се включват по това трасе.

Джевдет Чакъров: Благодаря на министър Павлова за готовността наистина да се подходи адекватно, така че да има наистина добра комуникация и гражданите, които живеят там, да бъдат улеснени в комуникацията си най-вече за включване. Защото на този етап има изход от пътя Пловдив към Асеновград. За съжаление, на първия изход при включването, посока към Пловдив, стават много, много пътни произшествия с много сериозни последици, както и преди малко посочих. Но на този етап на проекта, уважаема госпожо министър, с включването към Пловдив е предвидено да става на проекта на 25-ти км, това означава това да става на територията на кв. Запад в Асеновград. Това е вътре в града. Това, според мен, е абсолютно неприемливо. Защото по-голямата част от движението на цялото население за включване за движение към Пловдив би следвало да преминава през кв. Запад. Това означава да се натовари изключително много този квартал с хората, с населението, което живее в кв. Горни Воден и Долни Воден. И освен това, според мен, в никакъв случай не е желателно селскостопанска техника, каруци да минават през кв. Запад и цели два километра да се движат по високоскоростен път. Това създава както рискове, изключително високи за пътнотранспортни произшествия, също така и за компрометиране на пътя, тоест до въвеждането на пътната настилка в този участък, с оглед на това, че под землището на квартал Долни Воден и Горни Воден се обработват над 3 000 дка земеделска земя, като по-голямата част от тази земя е с поливно земеделие. И ние трябва да създаваме дори и облекчения. И аз се радвам, че от ваша страна има готовност, аз и колегите, които сме от региона, ще следим реализацията на този проект и се надяваме на адекватно решение. А то, според мен, е най-добре да се използват настоящите изходи, които да бъдат и с опция възможности за включване в посока към Пловдив и по този начин да се минимизират всякакви рискове от пътно-транспортни произшествия и по най-бързия възможен начин хората да може да се придвижат в едната и другата посока.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини