Кметът на Куклен и заместникът му завлекли общината с 850 бона

Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинения срещу кукленския кмет и неговия заместник. Вчера Димитър Сотиров и Иван Апостолов бяха арестувани, съобщава бТВ. Според прокуратурата двамата са ощетили община Куклен с близо 850 хиляди лв. Срещу Сотиров са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления и присвоявания на средства. Заместникът му Апостолов е обвинен в съучастничество.

Преди година общинският съветник Добри Миладинов получава по пощата копия от граждански договори, сключени от името на община Куклен. В документите фигурират имената на 90-годишни старци и на безработни роми. Според същите тези документи хората са получили по няколко хиляди лева за работа, която реално не са свършили.

Кметът е сключил над 900 граждански договора, които излиза, че са осигурили препитание на почти половината население на градчето. От местната управа са категорични, че договорите са напълно законни. Не на това мнение обаче е прокуратурата. "Това са граждански договори с лица, които дори не са знаели, че имат такива договори, по които да получават пари", заяви прокурор Галина Андреева, говорител на Окръжна прокуратура в Пловдив. "Има хора, които са работили по 20 дни, а са писани цяла година и сега им идва да си плащат данъците", доизяснява картинката съветникът Добри Миладинов.

Зам.-кметът Иван Апостолов се облажил от поста си, като използвал хора от общината да полагат безплатен труд за строежа на неговата лятна къща. Най-сериозното обвинение към кмета Сотиров е избирането на фирма-изпълнител за изграждането на канализацията, чиято стойност е над 1 млн. лв. европари. Въпросната фирма не е имала нужните строителни сертификати да извършва подобна дейност и по тази причина не могла да гарантира качеството на свършената работа.

Ако престъпленията се докажат, Сотиров може да получи от 10 до 20 г. затвор, а заместникът му от 1 до 10 години.

Източник: бТВ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини