Гърция в тежки преговори за отсрочка

Гръцкото правителство и международните кредитори на Гърция все още имат „да извървят дълъг път” в преговорите върху пакета икономии, който да гарантира, че страната ще остане платежоспособна.

Това заяви източник от гръцкото правителство пред АФП.

Одиторите от т. нар. Тройка (ЕК, МВФ и ЕЦБ) се намират в Гърция от петък, за да определят дали Атина е направила достатъчно, за да си осигури отпускането на жизнено важния кредитен транш в размер на 31.5 млрд. евро.

Положителната оценка може да определи дали Атина ще получи допълнително време, за да изпълни бюджетните съкращения, изискани в замяна на заеми.

„Все още има дълъг път да се извърви. Все още няма нищо завършено, говорехме в общи линии”, заяви източникът след разговорите между финансовия министър Янис Стурнарас и представители на Тройката.

Източникът посочи, че тройката работи „денонощно” върху своя одит, който ще определи дали Гърция е направила достатъчно, за да си гарантира отпускането на жизненоважния кредитен транш.

До дни Атина трябва да финализира новата програма за строги икономии, чрез която да спести 11.5 млрд. евро през 2013 и 2014 г., но моли партньорите си за отсрочка.

Утре предстои среща на представителите на кредиторите с премиера Андонис Самарас.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини