Първо публично обсъждане на програмата за управление на социални дейности в общината

Представители на местната администрация, на Дирекция "Социално подпомагане", доставчици на социални услуги и специализирани институции, ангажирани със социалните дейности в общината, участваха днес в първото публично обсъждане на проекта на програмата за управление на социалните дейности в община Асеновград 2014-2020 г.

Липсата на достатъчно на брой развити социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания (най-вече в малките населени места) бе един от проблемите, чието разрешаване цели бъдещата програма. Взето бе решение да се включат допълнително още няколко дейности, сред които развиване на мрежа от доброволческа грижа с представители на БЧК и НПО, които да оказват помощ и подкрепа на възрастни хора и на лица, изгубили физическата си самостоятелност. Разкриването на два Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни, където своя дом да намерят 30 мъже и жени, е следваща крачка. Стана ясно, че в процес на утвърждаване е създаването на възможности за пълноценно включване на семейства с репродуктивни проблеми, чрез финансова подкрепа – като вид социална дейност, свързана с демографското развитие на населението в общината. Това ще стане с приемането на Правилника за финансиране на ин витро процедури, който ОбС ще обсъди и гласува на сесия утре, 12 септември.

Тъй като проектът на програмата е отворен за предложения, дискусии и мнения, които могат да допринесат за развитие на социалните дейности, на  следващото обсъждане, което ще се проведе след месец, ще бъдат поканени да присъстват кметовете на селата, представители на Районното полицейско управление, на МБАЛ – Асеновград, читалища, библиотеки, организации и различни сдружения.

В 10 ч. в сряда, 12 септември, ще се проведе обществено обсъждане за развитие на здравеопазването в община Асеновград за периода 2014-2020 г.

 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини