"Аз съм днешният Паисий - моето послание към българите" - тема на конкурс в Асеновград

По повод 250-вековната годишнина от съставянето на "История славянобългарска" в Асеновград е обявен конкурс за ученици. Младите таланти могат да избират между 2 категории за участие – да напишат есе или да изготвят компютърна презентация по темата "Аз съм днешният Паисий- моето послание към българите".

Конкурсът цели да привлече за участие момичета и момчета, които мислят оригинално и творчески и искат чрез разсъжденията си върху посланията на Отец Паисий да споделят представите си за ролята на непреходните ценности на града, на народа за стимулиране на националното самочувствие на днешните българи, обясняват от община Асеновград, която е съорганизатор заедно с Историческия музей.

Например:

"Поради что се срамиш да се наречеш болгарин…" – послания към българите от различни социални и обществени групи за излизане от общата криза, в която живеем.

"Знай своя род и язик.." – послания към отправилия се към Европа българин, към нашите сънародници, живеещи по всички краища на света за съхраняване на българската идентичност в условията на все по-глобализиращия се свят.

"Историята дава разум… на големите владетели за добро властуване”" послания към силните на деня, политиците, управляващите за отговорност в действията и постъпките пред днешните и бъдещи поколения.

Конкурсът ще се проведе в 2 възрастови групи – за ученици от основен курс и за гимназисти. Право да участва има всеки един ученик от Асеновград. Есето трябда да е до 5 стандартни страници (5400 символа), а компютърните презентации – до 5 мин.

Крайният срок за изпращане творбите е 26 октомври. Представянето на есетата и компютърните презентации ще стане на 29 октомври от 13,30 ч. в Старинно училище "Свети Георги".

Журито, което ще оценява творбите, ще бъде съставено от специалисти по история, българска литература и компютърни технологии. Наградите за победителите са осигурени от община Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини