Свиленград с ВиК мрежа и пречиствателна станция за 48 млн.лв.

Мегаинвестиция ще направи Свиленградска община в нова ВиК мрежа с пречиствателна станция за отпадни води.

За проекта си, който е най-мащабния в Хасковска област, пограничната община спечели финансиране от 48,3 млн.лв.

Основната част от сумата – 46,5 млн. лв., е безвъзмездно по оперативна програма „Околна среда”. Останалата част от средствата са съфинансиране от общинския бюджет, като повечето от тях вече са вложени при подготовката на проектното предложение.

Грандиозното по мащабите си начинание включва проектиране и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води с довеждаща инфраструктура. Тя ще се намира в района на жп. моста, където общината е закупила имоти.

По проекта ще бъде довършена и канализацията в кв.„Гебран”. С част от парите общината ще реконструира на водопроводната и канализационна мрежа в кв.„Изгрев”. Проектът предвижда и изграждане на канална помпена станция, оборудвана с машини и съоръжения, които ще решат сега съществуващите проблеми с наводняването на улиците „Граничар” и „Крайречна”. При обилни дъждове и високи нива на р.Марица досега улиците оставаха под вода.

Най-голяма придобивка от проекта ще получат жителите на кв.„Кап. Петко войвода”. Квартала има 1800 жители, които досега не са разполагали с канализация. От години септичните ями по дворовете създават проблеми на свиленградчаните от този район. В квартала ще бъде финансирано изграждането на канализация и ще се поднови водопроводната мрежа.

Очаква се строителството да стартира през пролетта на следващата година. Според сроковете по програмата всички дейности трябва да приключат до месец юли 2015 година.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини