Ген. Делов обезсмъртен със "Стара планина", стотици в Асеновград подкрепиха подписката

Гражданският инициативен комитет за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина", създаден в Кърджали и оглавен от депутата от региона Цвета Караянчева, благодари на жителите на града и на всички родолюбци от различни краища на страната, които се включиха в подписката и не позволиха пренаписване на историята и гавра с паметта на бележития български военачалник. Днес президентският указ за удостояването му с най-високия държавен орден бе обнародван в "Държавен вестник" и с този акт увенча с успех усилията на хиляди български граждани за признаване на историческите заслуги и освободителното дело на ген. Делов, чиято памет и достойнство бяха поругани от върхушката на ДПС в община Кърджали.

Благодарение на Гражданския инициативен комитет личността на ген. Делов бе реабилитирана, а историческата истина възтържествува. Нещо повече - състоя се обществен дебат, който разобличи призивите за оспорване на Балканската война и насаждане на реваншизъм, подчерта Караянчева. Тя благодари на всички граждани и институции за подкрепата, изтъквайки, че тяхната всеотдайност и съпричастие е доказала способността на българския народ да се обединява в името на големи каузи, а това заслужава искрено възхищение. Това съобщиха от централа на ГЕРБ в Кърджали.

Припомняме, че в Националната кампания - подписка за награждаване посмъртно на ген. Делов с орден "Стара планина - първа степен с мечове" се включиха и стотици асеновградчани. Сред подписалите се бяха председателят на Съюза на предприемачите Атанас Димитров, бизнесмените Васил Пиронков,  Джамболат Кадир Рус, журналистът Ангел Маринов, общинският съветник от ГЕРБ Иван Чохаджиев и много други обществено разпознаваеми личности. Към подписката се присъедини и екипът на ЕСКОМ в Асеновград.

След отказ на Общинския съвет в Кърджали да удостои ген. Васил Делов със званието почетен гражданин на града, бе проведено заседание на около 50 души, които взеха решение за провеждането на националната инициатива. Председател на Инициативния комитет бе депутатът Цвета Караянчева, а членове художникът Джемал Емурлов – Джими (почетен гражданин на Кърджали), общественикът Георги Акабалиев (член на Съюза на репресираните), Иванка Таушанова (областен управител на Кърджали) и Илия Илиев от ГЕРБ. 

Комитетът внесе до министъра на отбраната искане да предложи на президента да удостои ген. Делов с орден "Стара планина".

 
 
Подписката за удостояване на ген. Делов с орден "Стара планина" бе подкрепена и от немалко асеновградчани, между които известни бизнесмени, общественици и местни политици.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини