Петиция настоява за незабавна реставрация и съхраняване на Караалановото училище

„Все още има време, спасете Караалановото училище!“, обръщат се асеновградчани към местната власт в електронна подписка. Петицията стартира днес под надслова „За незабавната реставрация и съхраняване на Караалановото училище в Асеновград“ в безплатния оналйн инструмент, ползван от активното гражданство у нас, peticiq.com. Само за часове призивът получи подкрепа от почти 40 души.

Ето какво се казва в петицията:

„Държавното трикласно мъжко училище в Станимака, по-известно като Караалановото, паметник на културата от местно значение, изживява вероятно последните си дни, оставено на пълна саморазруха. Собствениците му - Община Асеновград и частно лице, години наред не предприемат абсолютно никакви мерки за укрепването на покрива и на сградата и тя се руши пред очите на всички. Независимо че Общината беше планирала в своята инвестиционна програма за 2017 г. 50 000 лв. за ремонт на фасадата и публично бе обявено от кмета Караиванов, че това спешно предстои, година по-късно не само че това не се случи, но и състоянието на училището става все по-лошо.

Aсеновградчани, или поне ние, които сме силно загрижени тази светиня за нас да оцелее, да я има и да я предадем на децата си, защото това е напълно възможно, а не нереално желание, настояваме Община Асеновград и в частност кметът Емил Караиванов наистина спешно да вземат мерки и Първото класно училище в Асеновград да бъде спасено! Не просто козметичен ремонт, не просто подмяна на покривната конструкция, въпреки че и това би било добре дошло и недоумяваме защо досега не се е направило - цялостен ремонт, реставрация и социализация!

Това е една от последните оцелели във времето сгради, нека поне за нея направим нещо!

Г-н Караиванов, с тези подписи тук Ви показваме, че всички ние милеем за града и неговото минало и настояваме като градоначалник и човек, застанал начело на Асеновград, обещал да направите този град по-красив, с памет за миналото и визия за бъдещето, да предприемете нужните мерки! Независимо, че имотът има и друг собственик - частно лице, вярваме, че имате нужното умение, сила и желание да договорите с него необходимия ремонт, а предвид факта, че Общината притежава по-големия дял от собствеността, сме сигурни, че тя би могла, при необходимост, да поеме цялостния ремонт, в случай че частното лице не е в състояние да се включи. Опитът в подобни ситуации (при имоти с двама и повече собственици, един от които е община) най-често е неблагоприятен за сградите, поради нелогично дългото изчакване страните да се разберат. В крайна сметка всички знаем как завършват подобни казуси - губи обществото. За да не се стига и тук до такава развръзка, докато все още има време, спасете Караалановото училище!“

Петицията може да бъде видяна и подписана ТУК.

Обсъжда се идеята за тръгване на подписката и на хартиен носител за тези, които нямат възможност да се включат онлайн.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини