Алфа Рисърч: ГЕРБ - 21.9%, БСП - 17.4%

21.9% за ГЕРБ и 17.4% за БСП. Такава е подкрепа получават двете основни политически сили месец преди старта на предизборната кампания, показва проучване на "Алфа Рисърч"

Спрямо януарското проучване на социологическа агенция ГЕРБ увеличава преднината си спрямо БСП от 2 на сто на 4.5 сто. От останалите основни политически играчи най-силен ръст бележи Атака - от 1.9% през януари на 5.5% през март.

ДПС запазва позициите си - 4.8%. Тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г.

Движение България на гражданите също губи привърженици.Подкрепата за Кунева е спаднала от 5.6% на 3.9%, но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

ДСБ - Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на телевизия СКАТ Валери Симеонов са с най-голям потенциал да атакуват 4%-та бариера, особено при по-ниска избирателна активност.

Така, ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3.5-3.6 млн. души) ГЕРБ би могла да получи 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, "Атака" и ДПС по около 10%, а ДБГ – 4-5%.

От това, дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно какъв ще бъде "бонусът” от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии ще зависи каква коалиция ще се формира и доколко устойчиво би било следващото управление и парламент.

За разлика от предишни избори обаче когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили, отбелязва "Алфа Рисърч".

Институции и лидери

Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик (32% положителни оценки срещу 19% отрицателни), запазвайки позициите си отпреди политическата криза.

Разпуснатото 41-во Народно събрание си отива с 9% одобрение и 60% неодобрение за цялостната си дейност.

Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му, 17% положително и 9% - отрицателно. Към момента кабинетът Райков получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.

Лидерите на двете основни политически сили - Бойко Борисов и Сергей Станишев също губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев с 20% доверие срещу 48% недоверие.

*Това е редовно тримесечно проучване на агенцията за обществените, икономическите и политическите нагласи в страната, което е проведено в периода 22-27 март 2013 г. Изследването е проведено сред извадка от 1050 пълнолетни граждани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Изследването няма външен възложител и се реализира със собствени средства на "Алфа Рисърч" и е публикувано на нейната интернет страница.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини