Приключи разпитът на Цветан Цветанов в Столичното следствие

Приключи разпитът на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той беше близо пет часа в столичното следствие, където е бил разпитван по разследването срещу отстранения директор на ГДБОП Станимир Флоров, предаде БНР.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше на разпит в Столичната следствена служба от 10 часа. Журналистите научиха за събитието от писмо, изпратено на електронните пощи на някои медии, от човек, подписал се с универсалното име Иван Иванов. В съобщението, изпратено от Cvetanov_sgp@mail.ru в 9:29 ч., се твърди, че разпитът е свързан с досъдебното производство срещу отстранения от длъжност шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Обикновено такива мейли се използват еднократно. Голяма част от адресите, на които е изпратено посланието, съвпадат с онези, получили мейл, съдържащ секретна информация, заради която и Станимир Флоров беше отстранен от длъжност.

Бившият министър трябва да се яви и в Специализираната наказателна прокуратура във връзка с т.нар. "Български уотъргейт" за мобилната техника за подслушване. Очаква се това да стане между 13 и 13:30 ч.

Журналистите са изолирани от сградата на Столичното следствие. Две бронирани коли пристигнаха заедно с бившия министър на вътрешните работи, който е отменил свое предизборно посещение, за да се яви на разпита. Националната служба за охрана се грижи до него да няма достъп.

Припомняме, че на 19-и април прокуратурата образува досъдебно производство срещу Флоров за подкуп в особено големи размери. На 16-и срещу 17-и април изтекоха десетки документи, които съдържат анонимни досиета на две разследвания срещу Флоров от човек, подписал се като дългогодишен служител на службите на националната сигурност. Едната разработка е от 1999-а година с кодовото име "Араби", а втората - от 2002-ра година с името "Високият". Разработките са започнали заради подозрения, че Флоров поддържа нерегламентирани контакти с лица от подземния свят и с цел да се облагодетелства, е включвал въпросните криминални лица в списъците на информатори на ГДБОП, след което разследванията срещу тях са прекратявани. Разработките са приключили няколко месеца след образуването им.

В сряда следобед прокуратурата започна проверка за евентуално разгласяване на класифицирана информация. След като прокуратурата влезе в МВР и ДАНС, е било установено, че получените по електронен път материали са идентични с документите в четирите оперативни дела. От съдържанието на документите в тези дела, както и от други доказателствени източници, е направен изводът, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление, съобщава Националното радио.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини