Омбудсманът Константин Пенчев: Изборите в България са необжалваеми

Изборите в България на практика са необжалваеми. Такова мнение изрази в БТВ омбудсманът Константин Пенчев. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов няма никаква възможност да поиска касиране, смята той.

Необходимо е да се промени Конституцията, където да се разреши възможността на засегнатите сами да обжалват резултатите, а не да използват за „пощенски кутии“ различните институции.

Би могло депутатите от ГЕРБ и в момента да искат касиране на изборите, независимо, че не са положили клетва, тъй като има решение на КС, според което имунитета на депутатите започва от датата на изборите, а не от полагането на клетвата. Засегнатите партии в 7-дневен срок могат да сезират органите, а те имат 14-дневен срок, в който да пратят жалбата, припомни Пенчев. Това обаче е шизофренно положение, каза омбудсманът.

Той отхвърли тезата на Георги Марков, който смята, че главният прокурор е длъжен да придвижи подадената жалба от партиите за касиране на вота. Ако той не я придвижи какво правим, ще пратим полиция ли, попита риторично Пенчев. Не е нормално нито президента, нито главния прокурор да иска касиране на изборите, тъй като те са надпартийни, смята омбудсманът.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини