Община Асеновград - първенец в ин витро подпомагането

10 от 10 разгледани молби за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция са одобрени от Общинската комисия. Всички одобрени двойки ще плучат помощ до 2000 лева. Това стана ясно на днешната съвместна пресконференция на Община Асеновград и Фондация "Искам бебе".

От фондацията изтъкнаха преимуществата в процедурата за кандидатстване в Правилника на Община Асеновград и Комисията, която работи с кандидатстващите семейства:

-  няма финансов лимит за подпомагане на лечение на безплодието

- финансира не само ин витро процедура, а и останалите предхождащи и съпътстващи процедури и изследвания

- финансират се и двойки, на които ФАР не отпуска средства - при жени с изчерпан яйчников резерв, жени, навършили 43 г., и двойки, които се нуждаят от донорски материал

- заявления за финансово подпомагане се приемат в продължение на 9 месеца, а заседанията на Комисията са 3 пъти годишно

- работи се усилено с външни експерти в областта на гинекологията и акушерството и с НПО

Участие в срещата с медиите взеха кметът Емил Караиванов, зам.-кметът Мария Вълканова, Величка Стойчева - председател на Комисията по финансово подпомагане за ин витро процедури, Вера Вулджева - член на УС на Фондация "Искам бебе", Лидия Чорбанова - ръководител проекти към "Искам бебе" и д-р Богдан Червенков - началник на АГ-отделението в МБАЛ - Асеновград.

Караиванов изказа личната си подкрепа и съдействие за тези двойки, които имат затруднения в репродуктивно отношение, и се ангажира местната администрация да продължи да работи усилено в тази насока. Градоначалникът благодари на д-р Червенков, който винаги се отзовава със своята компетенция по въпроси от Комисията.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини