National Geographic партнира на първия ултрамаратон в България

Състезанието „Персенк-ултра“ ще се проведе в Родопите на 14 и 15 септември (събота и неделя). Начална и крайна точка - Асеновград.

Сдружение „Български ултрамаратони” ще издадат подробности около състезанието „Персенк ултра“ на пресконференция, която ще се проведе на 9 юли в Община Асеновград.

Самото състезание ще се проведе през септември, а желаещите да се включат вече могат да се записват на адрес persenk-ultra.com

„Персенк ултра“ се организира под патронажа на кмета на Община Асеновград д-р Емил Караиванов. На 14 и 15 септември тази година ще се проведат няколко инициативи - утрамаратон, полумаратон и състезания за деца и хора в неравностойно положение. 

* * * * * * *

Ултрамаратонът е планинско състезание с висока степен на трудност, което изисква от участниците издръжливост и отлична физическа и психическа подготовка. Това е най-големият ултрамаратон, организиран до момента в България. В световен мащаб такива събития са  обиколката на Монблан във Франция, Western States 100 в САЩ, обиколката на Фуджи в Япония, Virgin Forest Ultra Trail в Гърция, Lavaredo в Италия. 

Основният маршрут на „Персенк ултра“ започва и завършва в центъра на град Асеновград, като минава покрай Асеновата крепост, Старият римски път, автентични български села и Чудните мостове. Дължината на трасето е 120 км с обща положителна денивелация над 5000 м, а най-високата точка е връх Персенк (2100 м).

Определеният лимит за преминаване на маршрута е 30 часа. Организаторите осигуряват подкрепителни пунктове на приблизително всеки 10 км по трасето, където участниците ще имат на разположение храна и напитки. 

Таксата за участие в ултрамаратона е 50 лева. За лекоатлетите и придружителите им е осигурена леглова база, място за почивка и масаж на старта или финала за финиширалите или отказалите се. Броят на състезателите е ограничен до 100 човека, с цел намаляване въздействието върху околната среда.

Класирането е индивидуално и по възрастови групи, като победителите ще получат предметни награди. Всички участници, завършили в контролното време, ще получат символична награда.

Успоредно с ултрамаратона ще се проведат мероприятията за деца и хора в неравностойно положение, както и планински полумаратон. Трасето на полумаратона е с дължина 20.2 км, общата положителна денивелация е 1350 м, а контролното време за преминаване на трасето е 5 часа. Таксата за участие за полумаратона е 10 лева. Децата и хората в неравностойно положение могат да участват безплатно. 

Масовото спортно събитие се организира с подкрепата на Община Асеновград, КЦМ 2000 Груп, Министерство на Отбраната, Sport Box, Nutrim, Toyota Tixim и Персена.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини