Не Валя Балканска, а Криси Арабаджиева ще изпрати с песен ултрамаратонците

Този уикенд Асеновград ще се превърне в център на силния дух и издържливостта. Няма как да е иначе, щом "Свещената порта на Родопите" ще е начална и крайна точка на "Персенк ултра". Стартът на ултрамаратона ще бъде даден в 00.00 часа на 13-ти срещу 14-ти септември в центъра на града.

Минути преди това участниците и публиката ще бъдат поздравени с песен. Първоначално намеренията бяха глас да извие голямата Валя Балканска, но поради една или друга причина това няма да се случи. За сметка на това пък маратонците ще бъдат изпратени на старта от "таланта на България" Кристина Арабаджиева.

Всеки един от маратонците ще има на разположение 30 часа, за да завърши това трудно, но и забележително 120-километрово трасе. Благодарение на доброволци ще има 10 подкрепителни пункта, разположени на равни интервали, където състезателите ще могат да се подкрепят с вода, сокове, плодове, да им бъдат направени масажи.

Маршрутът е специално подбран, така че да минава покрай местности, свързани с историята на България - Асенова крепост, стария римски път, автентични български села, Чудните мостове, връх Персенк.

"Персенк ултра" е планинско състезание с висока степен на трудност (общата денивелация е около 5200 м) и разнообразни метеорологични условия (поне една нощ и ден), което изисква издръжливост, отлична физическа и психическа подготовка, правилна екипировка, силна воля и висок дух.

Освен основното мегасъстезание ще се проведат и още няколко съпътстващи инициативи - полумаратон (21 км), състезания за деца (трасетата са между 400 м и 2 км, според възрастта им) и за хора в неравностойно положение (с трасета изцяло съобразени с техните специфичности).

Класирането е индивидуално и по възрастови групи, като победителите ще получат награди. За най-бързите мъж и жена е осигурена безплатна нощувка във вила "Мечи чал" над Чепеларе. 

Паркингът за участниците в състезанието няма да се заплаща. По време на маратона в сила ще бъде забрана на лова.

"Персенк ултра" се организира под патронажа на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Медиен партньор е National Geographic Channel.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини