Настъпва ледниковият период (видео)

Водещи центрове за изследване на климата вече приемат, че има "пауза" в глобалното затопляне, съобщи в. Sunday Telegraph.

Причината е, че студеното арктическо лято доведе до рекордно увеличаване на ледена шапка с 60% само за една година. Леденият слой вече е с размера на половин Европа и се простира от канадските острови до северните руски брегове, въпреки че всe още да не е започнало годишното замръзване, съобщава Нова телевизия.

Предварително изтеклият доклад на Междуправителствения съвет за измененията в климата към ООН накара някои учени да заявят, че светът е тръгнал към период на захлаждане. Той ще продължи до средата на века. Само преди няколко години беше прогнозирано, че до2013 г. през лятото в Арктика няма да има лед. Тези прогнози доведоха до инвестиране на милиарди за мерки за ограничаване на ефекта от промените в климата. Докладът официално ще бъде публикуван през октомври, но предварително изтекла информация показва, че в него климатолозите заявяват "сигурност от 95%", че промените в климата се дължат на човешка дейност.

Според проф. Джудит Къри от САЩ дългосрочните цикли на океанската температура показват, че светът може да се е насочил към период на глобално захлаждане. Проф. Анастасиос Цонис от университета на Уисконсин също подкрепя теорията за предстоящо глобално захлаждане поне следващите 15 години.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини