Най-големите научни измами в историята

Следващите примери доказват, че колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-вероятно е тя да се приеме за истина.

Питдаунският човек

 През1912 г. палеонтологът Чарлз Доусън открива смайваща находка – две части от череп и челюст. Според него те принадлежат на неизвестно същество, най-вероятно липсващото звено между човека и маймуната.  След изследвания учените установяват, че откритата челюст е като на маймуна, а горната част от черепа е човешка. Така Пилтдаунският човек е признат от научната общност за автентичен  прачовек и влиза в учебниците като Eoanthropus dawsoni. От следващите открити скелети на древни хора обаче нито един не прилича на Пилтдаунския човек. Затова през1953 г. в Британския музей отново изследват находката и установяват, че е фалшива. Горната част на черепа е ог Homo Sapiens, а челюстта от съвременен органгутан.

Човекът с божествените ръце

 Шиничи Фуджимура намира още като дете древен керамичен съд в двора на къщата си. По-късно той се превръща в един от най-прочутите археолози в Япония. Прави все по-големи открития, в които находките са все по-древни. В резултат на това го наричат човека с божествените ръце. Неговите изследвания не се оспорват и дори се появяват в учебниците. До 23 октомври2000 г., когато той и екипът му обявяват, че са открили най-старото човешко селище. Няколко месеца по-късно, след като в пресата се появяват снимки, които показват как  Фуджимура сам заравя находката, той признава, че е фалшифицирал много от откритията си.

Жената, която ражда зайци

Историята се разиграва през1726 г.  Хирургът от малко английско градче е повикан, за да помогне в раждане. За огромна изненада на лекаря Мери Тофт ражда... зайци. По-късно хирургът описва случката в писмо до учените в страната. Историята стига до крал Джордж І, който изпраща дворцовия хирург да я провери. И пред него жената ражда зайци, което го кара да я обяви за природен феномен. След като лекарите искат да направят операция на Мери, за да изяснят мистерията, тя си признава за измамата. И двамата хирурзи, в чието присъствие е раждала, се прощават с кариерата си.

Аутопсия на извънземно

Рей Сантили се прочува с филма си за аутопсия на извънземно. Той е черно-бял, а съществото прилича на човек с огромни глава и очи. Той излиза през 90-те години и се превръща в сензация. През 2006 г. Сантили признава, че е фалшифицирал всичко и извънземното всъщност е било подправено.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини