Почина прототипът на паметника Альоша

Снимка: bulgarian.ruvr.ru

На 91 г. почина ветеранът от Втората световна война Алексей Скурлатов, прототип на Паметника на съветския воин в Пловдив, известен като паметника на Альоша, съобщават руските медии.

До последните си дни Скурлатов живее в родното си село Налобиха в Косихинския район (руската Алтайска република) със семейството на дъщеря си.

На фронта е още от септември 1941 г. Участва в Курската битка и в освобождаването на Харков, Николаев и Вознесенск. През 1944 г. участва във възстановяване на телефонната линия София-Пловдив.

Всъщност Скурлатов не е позирал на живо за фигурата на съветския войник. За целта е направена негова снимка и по нея скулпторите по-късно са работили.

Паметникът на руския войник е издигнат в Пловдив през 1957 г., а първообразът му е открит чак през 1980 г. Оттогава българската страна поддържа тесни контакти с ветерана и семейството му, отбелязват медиите в Русия.

Алексей Скурлатов е носител на два ордена "Червена звезда", единият от които е стигнал до него 68 г. след удостояването му.

Снимка: altapress.ru
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини