Досъдебно производство срещу мъжа от Леново убил куче

В Районна прокуратура - Асеновград се води досъдебно производство срещу К.Д. на 61 години от Леново. Същото е образувано незабавно след подаване на сигнал за инцидент, при който в землището на селото са били простреляни кучета. Установено е, че при организиран лов, по време на придвижване на група ловци, един от тях бил обграден от кучета, опитал да реагира, като ги разгони, но не успял. В този момент, К.Д. отишъл да му помогне, като снарядил оръжието си и стрелял по две от кучетата. Едното от животните починало, а другото получило тежки увреждания. Впоследствие, от неустановено към момента лице, било простреляно още едно куче, което починало. Оцелялото пострадало куче било незабавно отведено от органите на реда в лечебница, където му е била оказана медицинска помощ.

На К.Д. е повдигнато обвинение за това, че е проявил жестокост към гръбначни животни, с което е причинил смъртта на едното от кучетата и тежко увреждане на второ куче, като деянието е извършено със средства, опасни за живота на хора и животни и в присъствието на малолетно лице - престъпление по чл. 325 б, ал.1, т.2 и 3, вр. ал. 1 от НК.

Спрямо К.Д., който не е осъждан, е взета мярка за неотклонение "Подписка". Установяването на извършителя на стрелбата по третото куче е възложено на полицията. Предвиденото от закона наказание за престъплението, вменено във вина на К.Д. е лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 2 000 до 5 000 лв.

С оглед чистото му съдебно минало и предвиденото наказание, законът предвижда задължително освобождаване от наказателната отговорност с налагане на административно наказание.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини