"Без Ботев няма България" вдига паметник на поета-революционер в Асеновград

Единственото място, където асеновградчани могат изразят своята признателност и да почетат живота и делото на Ботев, е барелефът в училището, носещо името на поета.

В община Асеновград е постъпило заявление от Инициативен комитет "Без Ботев няма България", с което се иска терен в градския парк, върху който да бъде издигнат паметник на великия българин. Експертният съвет по устройство на територията вече е взел решение, предстои това да направи ОбС. Докладната на кмета Емил Караиванов ще бъде разгледана на сесията този месец. Основната цел на комитета е да съхрани паметта за личността и делото на поета-революционер, както и популяризирането им сред младото поколение.

В Асеновград няма паметник на Христо Ботев. Единствено в едноименното училище има негов барелеф. Така на 2 юни, когато цяла България свежда глави пред подвига на падналите за свободата на родината, тук това става в школския двор. "Поради местонахождението на барелефа, към настоящият момент Асеновград няма и своето място, отредено за Ботев, на което всеки решил да помълчи, да постави цвете или да заведе детето си, за да му предаде урок по българщина и национално достойнство, може да го стори в ден, различен от национално обявените в историческия календар", се казва в искането на инициаторите. Родолюбивите асеновградчани, създали комитета, се ангажират сами да съберат средства за изграждането на паметника.

По предварителни изчисления ще са нужни около 20 000 лева.

За целта през лятото бе оповестена банкова сметка в ЦКБ с BAN: BG19 CECB 9790 40E4 2104 00.

Работи се и по откриване на номер за SMS-и, който ще бъде оповестен допълнително.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини