Гарванът на 169 години

Най-известната творба на американския писател Едгар Алън По - поемата "Гарванът" е публикувана във вестник "Ню Йорк Ивнинг Мирър" точно на днешната дата, през 1845 година.

"Гарванът" донася на автора си световна слава, макар това да не му се случва преживе. Странният му живот завършва при неизяснени обстоятелства четири години по-късно, през 1849 г. Освен че е първият американски писател, който си изкарва прехраната само от писане, Едгар Алън По е и от малцината, които обясняват по някакъв начин създаването на поезията си. В обширно есе (Философия на композицията) той описва замисъла и композицията на "Гарванът", като включително аргументира прословутия му грак "Nevermore!". 

Литературата с пряк смисъл, пише Едгар Алън По, престава да бъде изкуство. Значението в поезията трябва да е поставено скрито под повърхността на творбата. Качествената творба е кратка и се фокусира върху предизвикването на специфичен единичен ефект у читателя. Затова писателят трябва да пресмята с внимание всяка емоция и идея, смята По. В крайна сметка "Гарванът" постига точно един и същи ефект у читателите вече 169 години.

Историята е за свръхестествена среднощна среща на скърбящ мъж с мистериозен гарван. На български "Гарванът" има няколко превода, един от тях е на Елин Пелин.

Едгар Алън По е създател на детективския жанр. След смъртта му, творбите му дават тласък и вдъхновение за възникването на фантастиката като жанр. Освен силното влияние върху американската и световната литература, счита се, че има принос в космологията и криптографията. Творчеството му става основа за създавнето на музикални произведения, филми, видео игри и други. Днес е рожденият ден на "Гарванът".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини