Автентични кукерски маски и облекла в Етнографската къща

На Сирни Заговезни българите са намирали начини да покажат своето отношение към възраждащата се природа. Във всеки един район по ралзичен начин се гонят злите сили и така се дава възможност на новото, доброто, красивото да се възроди. Един от тези начини са кукерските игри. "Чрез тази изложба Историческият музей в Асеновград се опитва да припомни на асеновградчани и гостите на града за наближаващите календарни празници, свързани с идването на Великденския пост", каза при откриването Иван Дуков, директор на музея.

Динка Ангелова, етнограф в РИМ-Ямбол, чиято е изложбата, разказа за същността и произхода на кукерските игри в България и региона на Ямбол. Кукерските игри там се правят в седмицата между Месни и Сирни Заговезни. Кукерското облекло в ямболско се различава с традиционното за селището женско облекло-сукман, риза, престилка. То бива три основни вида - маска от животинска кожа, най-вече овча и козя, маски от плат и т.нар. високи маски, които имат специална дървена конструкция над главата, окрасена с дантели, огледалца и други.

В кукерския обичай има няколко момента. Започва рано сутрин, когато тръгва кукерската група. В нея задължитело има образа на булка, младоженец, поп и други обредни лица. Обикалят от къща на къща и изпълняват определени обредни действия - кукерско хоро, различни ритуали, по които са гадаели каква ще бъде годината. Съпроводени са с различни жестове, някои от които неприлични. Едно от основните, послания, които са носили кукерските игри в далечното време, това е оплождането. Затова и са участвали само мъже. Символизират оплождането, както човешко, така и на земята. Обикаляйки и изпълнявайки тези елементи, които задължително присъстват в самия обичай, се стига до втората част. Това е късно следобяд, когато цялото село и кукерите се събират на мегдана или хорището и там изпълняват символично заораване и засеяване. По този начин хората вярват, че ще настъпи така очакваното плодородие.

Днес и обичаите, и костюмите са променени. Връзката със земята е прекъсната. Сегашните кукери не са земеделци. Днес в кукерските игри участват деца и жени и са се превърнали в един театър на открито. Изпълняват се най-вече за здраве, гонене на злите сили и за народно веселие.

Изложбата може да бъде разгледана на първи и втори етаж в Етнографската къща до 20 март.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини