Няма опасност за децата, пили синьото мляко

Няма дете, което да е получило медицинска помощ и да е било хоспитализирано през изминалата нощ, заради консумацията на синьото мляко в ЦДГ "Слънце", съобщиха от болницата.

"Няма опасност за децата. Те са в добро здравословно състояние. Нито едно не е проявило признаци за натравяне. Адекватни са и играят. През целия ден бяха наблюдавани от специалисти-токсиколози и педиатри", заяви кметът Емил Караиванов.

След получаването на сигнала е била потърсена веднага информация от фирмата производител "ХОЛИДЕЙ-2" ООД, фирмата за ПЕСТ-КОНТРОЛ на вредителите "Лора 3Д" и фирмата снабдител "БББ" - Асеновград. Незабавно е потърсена консултация от Клиниката по токсикология "Пирогов", Клиниката по токсикология, Детска клиника към Медицинския университет в Пловдив и МБАЛ - Асеновград.

"Въпреки, че нямаше клинични данни за отравяне, имаше хипотеза за токсично действие и затова са взети превантивни мерки. На децата са дадени медицински активен въглен и по-големи количества течности. Педиатрите прегледаха всичките 127 деца в градината. Взети са кръвни проби за възможно действие на съставките на веществото. Резултатите са в рамките на нормата. Родителите ще бъдат информирани за тях", се казва в изявление на градоначалника до медиите.

През целия ден децата бяха наблюдавани от педиатрите на МБАЛ - Асеновград под ръководството на проф. Шмилев от Детска клиника - Пловдив и доц. Илиев, ръководител на Клиниката по токсикология в Пловдив.

За да се осигурят безпрепятствените действия на всички институции и на медицинския екип, не се допускаха външни лица и медии в сградата на детското заведение.

"Съжалявам само за сериозното безпокойство, което този инцидент причини на родителите. Искам да ги информирам, че съм предприел административни мерки за търсене на отговорност. Надявам се, че органите на полицията и прокуратурата ще свършат своята работа", подчерта Караиванов.

Тази сутрин градината отвори врати и приема деца, както всеки друг ден. Част от майките и татковците обаче обаче са предпочели да оставят децата си у дома.

Родителите могат да направят консултация в Детска клиника към Медицински университет - Пловдив на тел. 032/602 255.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини