Стрелецът от Лясковец притежавал (законно) четири пушки

Операцията по залавянето на 53-годишния Петко Савов от Лясковец е приключила.  По последна информация, Петко Савов е ранен и е откаран с линейка от мястото на инцидента, охранявана от пет полицейски коли.

Образувано е следствено дело, това каза говорителят на  ОДМВР-Велико Търново –  Марияна Христова.

Междувременно в пленарната зала министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза, че Петко Савов е притежавал законно оръжие – две карабини и две ловни пушки. За ловните пушки е имал разрешително, което е изтекло през 2011 година.


На 12 март директорът на СОУ „Максим Райков” сигнализирал, че Петко Савов Петков е заплашил да използва оръжие срещу ученици. Образувано е досъдебно производство.

На 13 март във Върховна касационна прокуратура е взето решение да се действа, тъй като от 2011 година Савов не излиза от дома си, агресивен е към околните и се изключил от социалния живот. Храна носела майка му.

Взето е решение да се действа неотложно, като на 13 март е изготвен план, който е утвърден от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. В полунощ днес, 14 март  започва инструктаж на отряда, а в 4:00 часа сутринта се прави втори инструктаж в присъствието на окръжния прокурор. И на двата инструктажа е имало психолози.

В 06:00 часа операцията започва, като спецчастите са призовали Петко Савов Петков с викове: "Полиция, предай се", да се предаде. Ранени са двама полицаи от рикошети, полицаите се изтеглят.

Савов казва, че ще се предаде и веднага след това стреля отново, убивайки служител на отряда за борба с тероризма.

Преди час и половина полицията подготви втора акция срещу Петко Савов, който откри огън в  Лясковец. Убиецът, който застреля един полицай и рани още двама, се бе барикадирал на първия етаж в сградата, в която  живее.

Спрени бяха тока и газоподаването. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е на  място, районът е отцепен. На мястото са пристигнали бронирани машини,  пожарна и линейки.

Четирима психолози разговаряха със стрелеца в Лясковец.

Хората, които живеят в съседните сгради около кооперацията, където се намира стрелецът, са евакуирани.

Живеещите в самата триетажна кооперация, са евакуирани на третия етаж, предаде Фокус.

53-годишният мъж е стрелял с ловна пушка. Трагедията се случи по време да специализирана акция на полицията, започнала в 5,30 ч. сутринта. Савов заплашвал директора на близкото училище, тъй като децата вдигали прекалено много шум и пречели на него и на майка му.



 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини