Внимание: Джебчии дебнат в магазини и молове, нови два портфейла "щипнати" в Пловдив

За нови случаи на джебчийски набези в региона съобщават от Областната дирекция на МВР. Вчера в Пловдив две жени са станали жертви на посегателства на "сръчните ръце". По първоначални данни около 13 ч. от чантата на 33-годишна посетителка в магазин на ул. "Княз Батенберг" е бил откраднат портфейл с 700 лв. Три часа по-късно портмоне с 200 лв. и лични документи са били отнети чрез ловкост от 49-годишна пловдивчанка, която пазарувала в търговски комплекс.

И по двата случая работят служители от Второ РУП.

Заради зачестилити джебчийски посегателства, отново ще припомним препоръките на МВР в тази насока:

От полицията апелират към гражданите да бъдат по-бдителни и да обърнат внимание на следните съвети:

1. Не поставяйте парични суми, мобилни телефони и документи във външните джобове на връхни дрехи, по този начин създавате благоприятна среда за извършителите на джебчийски кражби.

2. Когато носите чанта, в която съхранявате парични средства, ценности, документи и мобилни телефони, винаги ги поставяйте в преграда, която се закопчава. Независимо от обстоятелствата, закопчавайте ципа на чантата си. За предпочитане по време на пазаруване са чантите, който освен с цип, се затварят и посредством капак, който преминава през самата чанта.

3. Носете чантите си преметнати през рамо, с поставена носеща ръка върху самата чанта.

4. Ако по време на пазаруването сте придружавани от познати, ги помолете да държат чантата ви и връхните ви дрехи, при мерене на различните артикули. В случай че сте сами, помолете за това продавача в магазина.

5. Не оставяйте личните си вещи на столове, табуретки, гардеробни и др. докато разглеждате за търсения от вас артикул, рискувате да се окажете жертва на кражба.

6. Предпочитан метод за извършване на джебчийска кражба е сядането непосредствено до жертвата, която в момента мери обувки и е оставила чантата си в непосредствена близост, отворена, замятане на връхна дреха върху чантата и отнемане на намиращите се ценни вещи. За да избегнете това, по време на меренето на обувки дръжте чантата пред себе си, в скута. Същото се препоръчва и при посещението във фризьорски и козметични салони.

7. Носете в отделни джобове личните си документи и намиращите се във вас парични суми, по този начин намалявате шанса да се разделите и с двете по време на кражба.

8. Отделете носената от вас по-голяма парична сума от тази за текущи плащания. Поставете я в отделен джоб или чанта, определени от самите вас като по-сигурни за съхранението й.

9. При посещение на местата за хранене не оставяйте мобилните си телефони на масата и не провесвайте чантите и връхните си дрехи по столовете. По този начин губите зрителния си контакт с тях и рискувате да ви оберат.

10. Преди качване в автобус, на самата спирка, пригответе нужната сума за закупуване на билет и картата за пътуване в градски транспорт, и я отделете от останалите пари и ценности. По този начин ще избегнете дискомфорта да вадите портмонето си за заплащане на билета си, в претъпкан автобус и да станете жертва на кражба.

11. Не се препоръчва носенето на пари, ценности, мобилни телефони и документи във външни джобове на раници, същите са лесна цел за крадците.

12. Не оставяйте лични вещи в автомобилите си, паркирани в паркингите на големите търговски центрове. Същите са предпочитано място за извършване на кражби. Скриването на лични вещи под предните седалки на автомобила не е гаранция, че няма да бъдат видени.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини