Научна кръгла маса разглежда развитието на Асеновград и региона

"Стенимахос - Станимака - Асеновград: принос към изучаването на приемствеността и развитието в социално-икономическата и духовната история на града и региона". Това е темата на научната кръгла маса, която бе открита днес в Асеновград.

Целта на конференцията, от една страна, е да се срещнат хора, занимаващи се с историята на града и региона, които да обменят мисли, и от друга - да остане нещо по-значимо като резултат под формата на сборник, в който да бъдат публикувани изнесените на научната среща доклади. Това споделиха историците Дамян Борисов от ПУ "Паисий Хилендарски" и Григор Бойков от СУ "Св. Климент Охридски", които, със съдействието на Общината, организираха кръглата маса.

Ще бъдат представени любопитни детайли от цялостната история на града, започвайки от Средновековието и свършвайки със следосвобожденската епоха. Темите, върху които ще разсъждават историците, са различни аспекти от демографската, стопанската и културната история на Асеновград и региона.

Участници в "Стенимахос - Станимака - Асеновград" са още Камен Станев от БАН, Димо Чешмеждиев от ПУ "Паисий Хилендарски", Христо Христозов от СУ "Св. Климент Охридски", Видин Сукарев от РИГ - Пловдив, Росен Малчев и Константин Рангочев от Асоциация "Онгъл", Владимир Балчев от Държавен Архив - Пловдив, краеведът Никола Филипов, директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков и Мина Христемова, също от ИМ - Асеновград.

Историческата конференция е посветена на 80-годишнината от преименуването на Станимака в Асеновград и се провежда в рамките на Майските културни празници. Тя ще продължи и в следобедните часове утре, 3 май.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини