Градушката блокира София (видео)

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в УМБАЛСМ „Пирогов”, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Силната градушка в София отне човешки живот. Дърво в Борисовата градина, по пътеката за къпалнята Мария Луиза, е паднало върху пешеходец, който е починал, съобщава Агенция "Фокус". Починалият е мъж на 70-годишна възраст, уточниха от МВР.

На "Алея Яворов" от паднало дърво е ударена жена, която е откарана в болница, предаде БГНЕС.

Заради природното бедствие има подадени сигнали за отводняване във Филиповци, Модерно предградие, Люлин и Нови Искър. Паднали са дървета по булевард "Цариградско шосе". Има счупено предно стъкло на трамвай по линия 10 на булевард "Черни връх". Има счупени прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на бул. "Царица Йоана", завиряване на участъци по бул. "Цар Борис ІІІ".

Спряно е движението на Сточна гара. Площадът там прилича на басейн. Затворен е бул. "Васил Левски", при кръстовището с "Граф Игнатиев" в посока към Софийския университет. Улица "Цар Иван Асен" е непроходима от вода. Наводнени са и други улици в центъра на столицата.

Реки са залели квартал "Редута" и са потекли към булевард "Ситняково". Има краткотрайни прекъсвания на тока. От Агенция ПИК съобщават, че таванът на Терминал 1 на летище "София" е започнал да пада.

В следствие на бурята дърво падна върху автомобил до бл. 48 в кв. "Младост I". В него е имало хора, които са измъкнати невредими. На ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов" дърво падна върху автомобил. Двама мъже са извадени невредими от него, информира News7.

Ситуацията в София е овладяна след силната градушка, но ще мине известно време, докато водата в най-критичните точки се оттече. Това заяви в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ старши комисар Васил Василев, зам.-директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той обясни, че на телефон 112 са получени над 60 сигнала.

Над 20 екипа работят, за да възстановят нормалния ритъм на работа на града“, обясни старши комисар Васил Василев. Той каза още, че най-големият проблем е, че заради многото паднали клони канализацията трудно поема цялото количество вода. Старши комисар Василев допълни, че най-силно засегнатите райони от градушката са „Филиповци“ и „Люлин“.

След бедствието, предизвикано от бурята в София, министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти. Ще направи и преценка на възможностите за ползване на сградите. Начело на кризисния щаб е ресорният заместник-министър Васил Василев. "Най-важно е да преценим дали и доколко са заплашени планирани постановки. Разговаряхме с директорите, те вече оглеждат щетите. Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление Военният театър е понесъл сериозни загуби", посочва Стоянович. В сряда се очаква подробна информация за размера на щетите от директорите на музеите, театрите, галерии, училища и др.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини