Внимание! Училища в областта събират незаконно пари от родители

Учители събират пари от родители на ученици и то още преди началото на учебната година. Сигнали за това вече са постъпили в Регионалния инспекторат по образование в Пловдив, съобщават оттам.

Ето защо експертите в РИО се обръщат към родителите със следната информация:

"Съгласно чл. 6 от Закона за народната просвета "Образованието в държавните и общинските училища е безплатно", а съгласно чл. 5 от Правилника за прилагане на закона за народната просвета "Учениците ползват правото си на безплатно образование в държавните и общинските училища, като не заплащат такси за училищно обучение в рамките на държавните образователни изисквания /ДОИ/ и ползват безплатно училищната база за обучение и развитие на интересите и способностите си". Всякакви такси извън ДОИ се определят според чл. 5, ал. 2 от Правилника за прилагане на закона за народната просвета от министъра на образованието и науката като такава заповед до настоящия момент няма издадена. Длъжностните лица от училищата нямат право да приемат, съхраняват и разходват получени от ученици и родители пари, нямат право да изискват такси за издаване на административни документи, на документи с фабрична номерация, регламентирани в Наредба № 4/16.04.2003 г. на МОН за документите за системата на народната просвета. Недопустимо е да се инициира и осъществява събиране на пари от родители и ученици за подновяване, ремонт и осъвременяване на училищната база, за охрана и охранителни средства, за закупуване на компютри, учебници и др."

Предоставянето на пари или на други вещи на училищните настоятелства към училищата е доброволен акт, срещу който следва да бъде издаден съответен документ и отчет за изразходването им. От РИО напомнят, че не осъществяват контрол върху дейността на училищните настоятелства, които са юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини