Асеновград иска 100 хил. лв. помощ за възстановяване на щетите от наводненията

Снимка: Архив

Община Асеновград е поискала финансиране от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане заради нарушени от дъждовете пътни настилки и подпорни стени, стана ясно днес по време на пресконференцията на кмета Емил Караиванов.

Искането е за възстановяване на:

- междуселските пътища Бор-Три могили и Жълт камък-Узуново

- подпорна стена, укрепваща пътя на ул. "Васил Левски" в Леново, и подпорна стена на ул. "Изгрев" в Бачково

- проходимостта по улици и на пътни настилки в Бачково, Златовръх, Мостово, Новаково, Мулдава, кв. Горни Воден

- проходимостта на ул. "Велико Търново" в града

- ул. "Конушка", както и нарушена пътна настилка в района на яз. "40-те извора"

Общият размер на исканата финансова помощ е 101 127 лв. с ДДС, предвид документираните щети от дъждовете през юли и август.

Според градоначалника почистването и урегулирането на речното корито в рамките на града е изиграло своята превантивна роля и няма притеснения от бедствия, свързани с Чая.

Дъждовете, които паднаха в района тази събота, засегнаха пътната настилка в селата Мулдава, Стоево и Тополово. Притесненията от евентуално преливане на водния канал в Златовръх не се оправдаха и до преливане не се стигна. Разлив бе регистриран върху пътното платно в съседство със село Козаново. Там аврийни групи отводниха 5 къщи, съобщиха още от кметството.

Ррегистриран е един случай на срутване на стара постройка на ул. "Неофит Рилски" № 14, заради което се е наложило спешно оказване на помощ на 65-годишен мъж. Човекът е изведен от опасната сграда, осигурено му е общинско жилище. Потенциално опасно е засягането на съседна постройка, от която ще бъде изведено младо семейство, живеещо там под наем. За тях също ще бъде осигурено общинско жилище.

Екипи от Общината са изготвили протоколи, че въпросните сгради са самосрутащи се. Ще бъдат направени предписания, които собствениците им би трябвало да изпълнят. Ако въпреки това те не предприемат съответните действия, Общината ще разчисти терена. Към момента обектите са обезопасени с полицейска лента, забраняваща преминаването през нея.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини