Консултации при президента. Политолози: Борисов ще е премиер

Президентът обсъжда с "Български демократичен център" (ПГ на ББЦ) и ПФ сформирането на кабинет. Политолози смятат, че ГЕРБ няма да даде премиерския пост на РБ.
Днес Росен Плевнелиев продължава консултациите с парламентарно представените политически сили за неотложните задачи и реформи и приоритетите на 43-то Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство.

Първата среща - с представителите на партията на Николай Бареков, започна в 10,30 часа. Дойдоха Светлин Танчев, Любен Дилов - син, Румен Йончев и Кънчо Филипов.

Втората среща - с коалицията НФСБ-ВМРО, е насрочена за 14,30 ч.

Утре в президентството са предвидени разговори с Реформаторския блок и ДПС, а в сряда - с БСП и ГЕРБ, с което консултациите ще приключат. Те започнаха в петък, когато държавният глава разговаря с АБВ. От "Атака" отказаха да участват.

Музикални послания

Радан Кънев, който вчера не присъства на срещата с ГЕРБ и не е коментирал възможността да бъде премиер, качи в профила си във Фейсбук песента на AC/DC - Stiff Upper Lip. Това беше изтълкувано като послание заради превода на заглавието. Буквално то означава "твърда горна устна", но е идиом, използван за човек, който има добър самоконтрол в изразяването на емоции.

Днес Борисов отвърна в социалната мрежа с песента на Aloe Blacc - Ticking Bomb (Бомбата цъка).

Наблюдатели: Премиерът ще е от ГЕРБ

След вчерашните поредни консултации с РБ от ГЕРБ обявиха, че са склонни премиер да бъде дори Радан Кънев.

Политологът Даниел Смилов обаче коментира пред "Фокус", че въпреки различните изказвания, Бойко Борисов ще бъде премиер и е малко вероятно лидерът на ДСБ да заеме този пост. Според Смилов това е бил ясният знак на ГЕРБ, че е време да се подходи сериозно към съставянето на правителството, след всички тези трудности в рамките на преговорния процес.

Политологът Иван Начев пък заяви пред БНР:

"Що се отнася до министър-председателския пост, ГЕРБ, като най-голяма политическа сила, малко трудно може да го даде на човек от РБ. Радан Къдев не представлява кой знае колко депутати в НС".

По думите му може би ще надделее надпреварата за постове и министерства. Според него това, което някои партийни лидери наричат програма, всъщност са едни изключително оптекаеми точки и не водят до нищо конкретно.

"Когато ГЕРБ имаше самостоятелно правителство голяма част от бизнес интересите бяха притиснати и това доведе до стагнация на икономиката", каза още Начев.

Когато обаче има множество играчи в един кабинет, какъвто вероятно ще бъде този, ГЕРБ няма да може да притиска бизнеса и може да се очаква либерализация и позитивни резултати, смята политологът.

Вчера от ГЕРБ и РБ изразиха готовност да приключат работата по обща управленска декларация днес.

Според Конституцията, след като президентът връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, кандидатът за министър-председател има 7 дни, за да предложи на президента състав на министерския съвет.
Ако това се случи, държавният глава ще предложи на Народното събрание да гласува новия кабинет.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    0 0
    12:22, 3 ное 2014
    Няма как да се състави стабилно правителство без БДЦ (ББЦ). Иначе Реформаторите и АБВ ще продължат да извиват ръце или пък пак ще се разчита на някой златен пръст.
  • 2
    Лъ
    Лъжералин
    0 0
    15:47, 3 ное 2014
    Жената сигурно се е самозапалила, щото иска ББ да е Премиер!
Последни новини