Японски експерт ще ни съветва за земетресения

Японският топексперт по земетресения Йоакин Торо ще дава съвети на кметовете от България и от съседни държави за това как да се подготвят и да реагират в случай на силен трус. Той ще говори по време на годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа, която ще се проведе от 17 до 19 май в Пловдив. Торо е и експерт към Световната банка.

Идеята е представители на общини от целия Балкански регион да споделят научените уроци от неспиращите природни катаклизми през последните години и да дискутират възможните решения, като почерпят от най-добрите практики на японците за защита на хората. Ели Фукс, президент на високотехнологичната компания „ERSolution“, ще предложи на кметовете иновативни технологии и решения в подкрепа на държавите и градовете, за да бъдат по-сигурни и защитени. 
Модератор на дискусията за бедствията ще бъде столичният кмет Йорданка Фандъкова. По темата „Как българските общини отговориха на бедствията през 2014 и 2015 г.?“ ще говори кметът на Пазарджик и шеф на сдружението Тодор Попов.

В общинския фонд „Солидарност“ вече са събрани 100 000 лв., съобщи вчера за „Преса“ Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението на общините. Учредители са 50 общини, като минималната годишна вноска е 300 лв. Според Чавдарова в случай на бедствие фондът ще може да организира и благотворителни кампании, но нямал амбицията да изземе инициативата от организации като БЧК. Засега фирми няма да даряват пари в него, защото не са измислили как да избег­нат евентуален конфликт на интереси. Имало опасност тези, които усвояват пари за възстановителни работи от държавния фонд, да даряват общинския заради апетитни поръчки.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини