Корейски фирми с интерес към българската енергетика

Корейски компании имат интерес да участват в енергийни и инфраструктурни български проекти.
Това стана ясно при срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Южна Корея Пак Гън-хе в Сеул. Българският държавен глава е на официално посещение в Южна Корея. Визитата е в по повод 25-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни. 

Президентите се разбраха, че двете страни ще работят за активизиране на двустранните търговски връзки и за увеличаване на инвестициите, съобщиха БНР и БТА. 

Планира се икономическа среща на високо равнище през октомври, на която да бъдат обсъдени възможностите за насърчаване на търговията и инвестициите чрез размяна на повече бизнес делегации и активизиране на връзките между частни фирми. 

Двете страни ще работят за разширяване на сътрудничество в информационни и комуникационни технологии, инфраструктурата, енергетиката, транспорт и логистика,автомобилна индустрия, земеделие и производство на храни, науката, образование, аутсорсинг, туризъм. 

Плевнелиев и Пак Гън-хе подписаха Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство между двете страни. 

"За България Корея е приоритетен стратегически партньор в Азия. България е известна като страната на розите, на киселото мляко, на здравословните храни, на прекрасното вино, но потенциалът е много по-голям", каза Росен Плевнелиев и изрази желание за насърчаване и разширяване на двустранната търговията и инвестициите.

Президентът обясни, че България е регионален лидер в Югоизточна Европа в информационните и комуникационни технологии. 

"Тя предлага и първата иновационна еко система в региона - "София Тех парк".
В световната класация за аутсорсинг дестинации България е единствената европейска държава в топ 10", 
каза още Плевнелиев. 

Той посочи, че българската страна приветства проявения от Корея засилен интерес за сътрудничество в селското стопанство и производството на храни.

На срещата президентите констатирали и голям потенциал за увеличаване на броя на туристите като Росен Плевнелиев каза, че българското министерство на туризма ще бъде окуражено да предприеме мерки за корейския пазар. 

Бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на отбраната, науката и технологиите, в образованието и културата. 

Пак Гън-хе отбеляза значението на меморандума за сътрудничество в науката и технологиите и посочи, че България има отличен опит за развитието на фундаменталните изследвания, а Корея е една от най-напредналите страни в областта на приложните науки. 

По-късно днес Плевнелиев ще посети Центъра за творческа икономика и иновации в град Пангьо, където са разположени научно-изследователски центрове и повече от половината основни корейски компании от сектора на информационните технологии и компютърния софтуер, както и Центъра за иновации на "Самсунг".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини