Етанолът замърсява още повече

Самият процес на производство на етанол замърсява повече от емисиите на обикновените горива

Няколко автомобилни производители, сред които особено General Motors, плюс представители на земеделската индустрия вярваха, че етанолът е решението на света да се отърси от зависимостта си към изкопаемите горива, както и да се намали парниковият ефект. Последните изследвания обаче показват, че етанолът е дори по-страшен от изкопаемите горива. Според актуален репортаж в чужда медиа няколко проучвания твърдят, че биогоривата допринссят повече за емисиите,стимулиращи парниковия ефект, отколкото традиционните изкопаеми горива, ако се вземе под внимание и целият процес на производство.

Материалът, публикуван в последния репортаж на "Science", посочва резултатите на две независими проучвания, които показват, че заместването на изкопаемите горива с базирани на сърнените култури горива ще удвои емисиите, виновни за парниковия ефект, през следващите три десетилетия. Използването на прерийна трева като алтернатива на етанола е почти толкова страшно, увеличавайки емисиите с 50 % за същия период.

До голяма степен повечето от вредните емисии се дължат от енергията за преобразуване в гориво, както и от разчистването на съответните площи, за да се засяват съответните растения.

Въпросът е обаче дали ще се направи нещо по въпроса, тъй като правителството на САЩ е инвестирало доста сериозно в производството на етанол, като в момента има серия автомобилни производители, които виждат поне определен етап от бъдещето в етанола. GM точно съобщиха, че ще продават в Лос Анджелис етанол за 85 цента на галон, с което да стимулират продажбата на горивото. Американският концерн дори направи смели прогнози, че до края на десетилетието може да има поне 5 милиона flex-fuel автомобила.
Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини