Има ли алиби Индиана Джоунс?

Кристален череп, подобен на този, който е в центъра на фабулата на новия филм за Индиана Джоунс, бе откраднат от New Age Store.

"Ние нямаме кражби до сега в магазина и просто нямам идея, кой може да вземе нещо толкова прекрасно", каза Пърсис Нюланд, собственик на Kindred Spirits в Клермонт - на около 30 мили от Лос Анджелис.

Черепът - наречен "Слънчев лъч", е собственост на Дон Мар и е бил даден на заем на Kindred Spirits за 4 месеца, а липсва вече от две седмици. Според служителите на магазина черепът е на повече от 500 години. Собственикът му е подал жалба в полицията, но до сега няма напредък в разкриването на кражбата.


Според легендата древните маи са притежавали 13 кристални черепа, които ако се обединят имат силата да спасят света. Една от версиите на тази история е в основата на четвъртият филм за приключенията на Индиана Джоунс, чиято премиера е на 22 май.

Съществуват обаче стотици фалшификати на кристални черепи, създадени от антикварни търговци през 19 век. Истинските черепи, според вярващите в легендата, имат силата да лекуват, както и да въздействат върху природните явления.

Според Нюланд, крадецът на черепа е повлиян както от тези легенди, така и от новия филм на Спилбърг, като не е обърнал внимание на други - далеч по-ценни предмети в магазина.

Припомняме, че досега съществуват два кристални черепа, които имат естествени размери и тежат около 5,2 килограма. Единият - черепът на Страшния съд, се намира в Музея на хората в Лондон, а другият - Черепът на Проклятието - в Музея на американските индианци в Ню Йорк.

Произходът на първия е неизвестен. Знае се само, че е закупен от бижутерската фирма Тифани през 1898 година. И до днес не може да се установи откъде фирмата се е сдобила с него. Според някои източници е бил спечелен като трофей от неизвестен наемник в Мексико през деветнадесети век.

За втория череп се знае доста повече. Той е открит от Ана Мичъл-Хеджис на 17-ия си рожден ден, когато от върха на една пирамида в древния град на маите Лубаантун забелязва в една цепнатина нещо да блещука.Черепът е уникален, изработен е от цял прозрачен къс планински кристал, в който се виждат вътрешни вени и мехурчета. Скулите и очните кухини на черепа са обработени по такъв начин, че при отразяване на светлината, създават впечатление на някакво вътрешно движение. Ефектът се подсилва и от призма, оформена в основата на черепа. Кристалното творение тежи 5,3 кг, високо е 13 см, широко също 13 см и дълго 18 см.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини