Искат имунитетите на Близнаков и Свинаров?

Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че ще бъдат образувани досъдебни производства, свързани с появилите се информации в медиите за замени на имоти на военните.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет Велчев коментира, цитиран от БТА, че военната прокуратура ще се занимава с военизираните служители, а Софийската градска прокуратура - с цивилните лица. Той допълни, чe ако бъдат установени нарушения, ще бъдат привлечени и обвиняеми.

Главният прокурор заяви, че е рано да се каже дали ще бъде свален имунитета на депутата Веселин Близнаков - доскоро министър на отбраната.

Близнаков заяви, че е готов да се откаже от имунитета са на народен представител. Близнаков беше категоричен, че продажбите на имоти във ведомството никога не са се извършвали без търг. По думите на ексминистъра той нямал правомощия да извършва замени, право на това имали областните управители. Близнаков смята, че са необходими законодателни промени за подобряване на дейността на независимите оценители, за да им се търси отговорност при констатирани нарушения. Близнаков е на мнение, че трябва да се направят обстойни проверки и ако някой е направил нарушение, да се потърси отговорност.

Междувременно и друг бивш министър на отбраната Николай Свинаров обяви, че готов да се откаже от депутатския си имунитет, ако главният прокурор отправи искане за това. Изявлението си Свинаров направи във връзка с проверката на сделките с имоти в армията. Фактите в доклада на одиторите са верни, но това не означава, че са вършени нарушения, заяви председателят на партия БНД.
Преди дни военният министър Николай Цонев заяви, че с военните имоти са се вършили "ужасяващи неща" (виж линка). Цонев заяви, че предстои тотална проверка на всичко, случвало се в армията. Материалите за констатираните до сега нарушения при сделки с военни имоти са изпратени на органите за държавен финансов контрол и на парламентарната комисия за отбрана и сигурност, каза още военният министър. Чак след като те се произнесат, ще бъде решено дали материалите да бъдат изпратени в прокуратурата, уточни Николай Цонев, който е в Пловдив.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини