16 °C

Край на приватизацията на държавни дружества и продажбата на имоти частна държавна собственост

Забранява се приватизацията на държавни дружества и продажбата на имоти частна държавна собственост, стана ясно след днешното заседание на кабинета "Борисов-3".

Възложено е на Министерство на икономиката да подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов след заседание на Министерския съвет.

"Оттук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или дъщерни техни ще бъде продаван след решение на Народното събрание по предложение на Министерски съвет. Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага", заяви той.

Причината за това е фактът, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, са раздържавени.

"Останалият пакет се предлага в последните три-четири години, но без никакъв интерес. Дружествата, които са в забранителния списък, са стратегически за българската държава. Оттук нататък ще направим всичко те да бъдат развивани", каза още ресорният министър.

Караниколов уточни, че се спира приватизацията на дружества държавна собственост. Под приватизация се разбира и продажба на имоти - частна държавна собственост, които се предлагали от областните управители след съгласуване с министъра на финансите.

Приватизацията на обособени части пък щяла да става след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. "Приветстваме всички действия по промени на законодателството, което ще регламентира публично-частното партньорство", допълни той.

Икономическият министър обяви, че държавата мисли да развива тези дружества, а другият момент, довел до решението, е изчерпаният ресурс на българската държава за приватизация.

Няма да продаваме, оттук нататък ще развиваме дружествата. Давам за пример Военнопромишленият комплекс, каза Караниколов.

Приватизацията на практика до голяма степен е изиграла своята роля, коментира от своя страна Владислав Горанов. Той изтъкна, че фокусът е върху новият начин на управление на държавната собственост и увеличаване ролята на парламента в този процес. Горанов изтъкна още, че най-ценните активи отдавна са в задължителния списък и стратегията за развитие на военно-промишления комплекс е свързана с увеличаване на тяхната роля, както за отбранителните способности на Българската армия, така и като икономически субекти, които могат да реализират резултат за държавата.

Пазарът за въоръжение е в посока увеличение обемите на работа на нашите дружества.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини