Българин прекоси Сахара със стария си Опел Астра

50-годишният Валентин Дрехарски от Перник е достигнал до пустинята Сахара в Африка с личния си автомобил "Опел Астра".

Това разказа лично пътешественикът пред БТА.
Пътуването до южния континент и обратно е продължило 38 денонощия през септември и октомври. Дрехарски изминал 8500 км и е сменил девет ферибота.

Той избрал дълъг маршрут, като пътувал по източното крайбрежие на Италия, достигнал островите Сицилия, Малта, до Тунис, а на връщане преминал през Албания.

В Сахара Дрехарски пропътувал 300 км с 15-годишния си автомобил с дизелов двигател, без климатик. В пустинята той преодолял пясъчна буря, достигнал до най-далечните точки на планината Дахар, където преминал също 300 км. Българинът нощувал в бербески жилища, където са заснети първите епизоди на филмовата поредица "Междузвездни войни". Берберите са сърдечни хора, бързо се сприятеляват и знаят много за България, каза Дрехарски.

Пътешественикът е директор "Финанси и планиране" в машиностроително предприятие в Радомир. Той обикаля света от 23 години, преминал е над 150 000 километра с личните си автомобили - "Лада", "Шкода" и "Опел". По време на пътешествията си спи в автомобила си и се храни с консерви.

Перничанинът е каратист, носител на кафяв пояс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини